Patru canadieni din cinci susțin interdicția completă a deținerii acestor arme de către civili.

Un nou sondaj Angus Reid arată că populația Canadei sprijină în mod covârșitor interzicerea armelor de asalt, o promisiune a liberalilor încă din 2015. În data de 1 mai 2020, premierul Trudeau a anunțat că „nu mai este permisă vânzarea, cumpărarea, transportul, importul sau utilizarea armelor de asalt de tip militar în Canada.” Interzicerea, făcută prin decret, intră în vigoare imediat și vizează aproximativ 1.500 de tipuri de arme de asalt.

În Canada, crimele în masă cu arme de foc sunt evenimente rare și cu atât mai șocante. În 18-19 aprilie 2020, 22 de persoane au fost ucise în Nova Scoția, în cel mai sângeros atac armat petrecut vreodată aici. Canadienii își amintesc de asemenea și de masacrul din 6 decembrie 1989, de la École Polytechnique din Montreal, intrat în istorie ca un atac anti-feminist, în care 14 studente au fost în mod brutal asasinate cu o versiune a unei puști semiautomate Ruger Mini-14.

78% dintre respondenții la sondajul Angus Reid au afirmat că sunt de acord cu interdicția deținerii acestor tipuri de arme de către civili. Dintre aceștia, 65% au declarat un „sprijin puternic”, ceea ce confirmă mandatul clar conferit liberalilor de către populație pentru această măsură.

Susținerea pentru interzicerea armelor de asalt de tip militar transcende diviziunile politice și regionale, deși o mică majoritate a actualilor proprietari de arme se opun (55%).

Sondajul a revelat și o susținere considerabilă pentru interzicerea armelor ușoare: două treimi dintre canadieni sunt favorabili unei astfel de măsuri.

De asemenea, 57% dintre canadieni spun că au încredere în GRC (Gendarmerie royale du Canada/Royal Canadian Mounted Police)  – o ușoară scădere fată de procentajul de 62% din 2018. Încrederea în GRC este la cotele cele mai înalte în Nova Scoția, la 72%.

CITIȚI ȘI:

Armele de asalt, interzise în Canada. NPD și BQ sprijină măsura, conservatorii o critică