Sâmbătă, 30 septembrie, între orele 13:00 și 16:00, la Biblioteca Reginald J.P. Dawson din Ville Mont-Royal, pictorița Eva Halus vă invită la crearea unei mandale cu ajutorul tehnicii colajului cu hârtie japoneză.

În fiecare an, între 29 septembrie și 1 octombrie, în provincia Quebec se desfășoară evenimentul Journées de la culture, ce oferă publicului o mare varietate de activități gratuite de natură culturală. Pentru ediția din acest an, a 27-a, accentul este pus pe creații colective: picturi murale, colaje, spectacole cu participarea publicului etc. Din comunitatea română, pictorița Eva Halus propune un atelier pentru crearea unei mandale din hârtie japoneză.

Atelierul va debuta cu informații utile despre istoria mandalei – origini, evoluție și diverse utilizări practice, și despre istoria hârtiei japoneze – tradiție și aplicații în arta modernă și contemporană.

Eva Halus – Colaj cu hârtie japoneză.

După această introducere, participanții vor crea o mandala de format mare (aprox. 84 x 84 cm) folosind diverse forme pre-tăiate de hârtie japoneză, cu diferite modele de imprimeuri în tonuri și culori variate: valuri, flori, păsări. Acestea vor fi lipite în interiorul cercului mandalei, potrivit unor indicii stabiliți în prealabil, de comun acord.

Eva Halus a predat timp de doi ani arta colajului cu hârtie japoneză la studioul magazinului Au Papier Japonais. Această colaborare s-a născut în urma publicării cărții de poezii Mirages et réalité (Éditions L’Essor du livre, 2018), semnată de Eva Halus și David Brême și ilustrată de către pictorița-poetă cu colaje din hârtie japoneză. Respectivul atelierul conținea cinci segmente, primul fiind chiar unul legat de crearea unei mandale cu ajutorul unor forme pre-decupate, întâi așezate haotic sau neglijent pe hârtie, pentru ca apoi, ca meditație, să fie dispuse pentru a crea armonie, bucurie etc.

Eva Halus – Colaj cu hârtie japoneză.

Exercițiul propus de Eva Halus pentru Journées de la culture ține cont și de alte elemente, precum formularea unei teme de grup, în funcție de interesele și preocupările participanților vizavi de probleme globale precum clima și dereglările climaterice, criza produsă de războiul din Ucraina etc., sau de chestiuni de interes local.  

Fiind un proiect de mari dimensiuni, se vor putea delimita zone de culoare și forme și observa funcțiile lor vizuale. Crearea acestei mandale se înscrie așadar ca o activitate artistică cu un grad ridicat de spontaneitate din partea participanților.

Atelierul este gratuit, însă înscrierile prealabile sunt necesare. Ele se pot face sunând la Biblioteca Reginald J.P. Dawson, la 514-734-2967. Biblioteca este situată la 1967 boulevard Graham, Mont-Royal.