Artista multidisciplinară Lavi Picu expune în această toamnă în două locuri: la Café de Da de la Biblioteca Ahuntsic în cadrul unei expoziții solo, și la Quai 5160 – Maison de la culture de Verdun, alături de alți artiști quebechezi. Prin intermediul artei, Lavi Picu își propune să facă vizibile simptomele invizibile ale bolii Lyme.
Sous ma peau: Un voyage viscéral dans les ravages de la maladie de Lyme
Această expoziție solo a lui Lavi Picu, găzduită de Café de Da de la Biblioteca Ahuntsic, este organizată de Espace d’Expressions et de Création.
„Sous ma peau” este a treia expoziție individuală a artistei. Ea vizează să sensibilizeze publicul cu privire la boala Lyme, dezvăluind ravagiile făcute de spirochete (un tip de bacterie de formă spiralată, Borrelia burgdorferi, care provoacă această afecțiune) în corpul gazdei.
CITIȚI ȘI: Cazurile de boală Lyme, în creștere de la an la an
Expoziția este un manifest, un proiect de revendicare, ce depăşeşte frontierele artei tradiţionale pentru a aborda problemele actuale în sistemul de sănătate publică din Quebec. Ea cuprinde o serie de lucrări abstracte de diferite mărimi, realizate cu vopsea acrilică fluidă, utilizând tehnici mixte, cu o varietate de culori și texturi. Fiecare pânză reprezintă o fațetă diferită a bolii Lyme, dezvăluind spirochetele ca entități invizibile și insidioase ce se propagă în întregul corp uman.
Formele organice, liniile sinuoase și vârtejurile de culori traduc senzații fizice și emoționale legate de această boală.
„Utilizând abstractizarea, caut să facilitez imersiunea privitorului într-o experiență unică ce transcende cuvintele și explicațiile medicale. Tablourile constituie o prezență fizică, aproape palpabilă, ce mă ajută să descriu complexitatea impactului acestei boli asupra corpului uman. Contrastul realizat de alternarea culorilor vii și sumbre, evidențiază discrepanțele între sănătate și boală, speranță și durere”, spune artista.
Expoziția este și o invitație la dialog, un spațiu de reflexie unde vizitatorii pot discuta, pot împărtăși experiențe, schimba idei asupra unor mai bune măsuri de prevenție, diagnostic și tratament.
Boala Lyme este o afecțiune mai puțin cunoscută, greu de diagnosticat și adesea subestimată.
„Aducând un pic de lumină asupra simptomelor invizibile cauzate de spirochete, doresc să trezesc curiozitatea cât și empatia vizitatorului, să schimb percepția publică limitată despre Lyme și să îl fac conștient de realitatea complexă și devastatoare a acestei boli”, conchide Lavi Picu.
„Sous ma peau” poate fi văzută până pe 2 noiembrie, de marți până duminică între 10:00 a.m. și 5:00 p.m. Café de Da se află la 545 Fleury Est, Montreal, H3L 1G6.
„Au-delà du visible”: O explorare artistică a rezistenței față de boala Lyme
O altă expoziție a pictoriței Lavi Picu este cea colectivă de la Quai 5160 – Maison de la culture de Verdun, care a debutat pe 7 septembrie și se va încheia la 1 octombrie. Organizată în cadrul secțiunii de arte vizuale a evenimentului Verdun à l’avant-scène, ce oferă vizibilitate diverșilor creatori din acest cartier montrealez, expoziția reunește lucrări semnate de Sébastien Chion, Louis Lapointe, Denis La Roche, Louise-Veronique Sicotte, pe lângă cele ale lui Lavi Picu.
Și de acestă dată tablourile sale vizează o mai mare sensibilizare a publicului cu privire la dificultățile întâmpinate de persoanele atinse de boala Lyme.
„Propria mea experiență de peste un deceniu cu această boală mă motivează să creez lucrări ce au ca scop să ridice gradul de conștientizare al privitorului în ceea ce privește acest subiect. Intenția mea este să promovez diversitatea și sentimentul de includere, de apartenență în sânul comunității”, a declarat ea.
Expoziția este una specială pentru artista de origine română, deoarece pentru prima oară ea expune desene în cerneală, și nu pânze realizate în acrilic.
Desenele semi-abstracte, reunite sub titlul „Au-delà de visible: Une exploration artistique de la résilience face à la maladie de Lyme” oferă un voiaj grafic, suprarealist, în interiorul creierului uman, „unde într-un amalgam de texturi și profunzimi, regăsiți un design intricat de motive, cu multiple puncte focale simultane”, spune Lavi Picu. De exemplu, dacă priviți un desen dintr-un unghi diferit, perspectiva se schimbă, devine cu totul altceva, un fel de iluzie optică. Această serie de desene este născută dintr-o încercare a artistei de a descrie neuro-defragmentarea creierului, în scopul reducerii neurotoxicității și a degradării cognitive cauzate de Lyme.
Seria de desene (cu dimensiuni de 22”x28”) cuprinde 17 lucrări noi, realizate în cerneală pe hârtie cartonată. Fiecare lucrare reprezintă o expresie vizuală a experienței artistei cu boala Lyme, punând în lumină simptomele invizibile și dificultățile cu care aceasta se confruntă zilnic. Prin intermediul lor, Lavi Picu încearcă să denunțe prejudecățile și stigma ce există în jurul acestei boli, încurajând mai multă empatie și compasiune față de cei afectați.
Expoziția se desfășoară în sala Denis-Juneau a Casei de cultură din Verdun și poate fi vizită de marți până vineri între orele 13:00-17:00 și 17:30 – 20:00, și sâmbăta și duminica de la 10:00 la 12:00 și de la 12:30 la 17:00.
Mai multe despre Lavi Picu puteți afla mergând pe site-ul său, la www.lavipicu.com, sau contactând-o la info@lavipicu.com.