Miercuri, 26 februarie, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal, artista plastică Eva Halus va oferi un atelier gratuit de confecționare de mărțișoare din lână împâslită, sub formă de broșe florale.
Atelierul, care se va derula între orele 17:30-20:00 în sala 694, se înscrie în seria atelierelor de meșteșuguri populare românești oferite de artistă în cadrul proiectului de cooperare intergenerațională al Asociației Culturale Române, Ensemble pour une belle vie (iunie 2024 – aprilie 2025). Reamintim atelierul de pictură de icoane pe sticlă cu pigmenți de tempera amestecați cu gălbenuș de ou pe care Eva Halus l-a ținut în luna octombrie 2024 și menționăm că pe 19 martie și 16 aprilie a.c. ea propune membrilor comunității două ateliere de încondeiere a ouălelor cu motive tradiționale.

Reamintim de asemenea că în 2023 Eva Halus a confecționat mărțișoare sub formă de broșe florale din fetru și lână împăslită pentru Consulatul General al României la Montreal, pentru a fi oferite unor doamne din administrația municipală şi provincială, partenere în activitățile şi proiectele consulatului. Fiecare astfel de mărțișor a fost însoțit de câteva rânduri care explicau pe scurt această tradiție românească. Un an mai târziu, la sediul consulatului, artista a ținut un atelier pentru copii și adulți de confecționare de mărțișoare din fetru.
Împâslirea lânii este o tehnică artizanală străveche, utilizată în multe culturi, inclusiv în cea română. Această metodă tradițională de prelucrare a lânii a redevenit populară în ultimele două decenii în întreaga lume. Partajând tehnica realizării acestor mărțișoare, Asociația Culturală Română își asumă misiunea de a transmite cunoștințe cu ramificație în cultura tradițională românească atât celor mari, cât și celor mici. În egală măsură, toate celelalte ateliere intergeneraționale propuse – fotografie, video, tehnica interviului, compunere de poeme, dansuri și muzică populară, bucătărie românească, vinificație etc. – au fost concepute pentru a transmite un set prețios de cunoștințe, fiind prezentate de diverși pasionați ai domeniilor respective.
Înscrierile la atelierul din 26 februarie se pot face la adresa: eva_halus@yahoo.com. Locurile sunt limitate la 14 participanți.
Mărțișoare pictate cu modele din folclor

O altă serie de mărțișoare, pictate pe plăcuțe rotunde de lemn, este pregătită de Eva Halus pentru a fi oferite participantelor la întâlnirea de vineri, 21 februarie, a Clubului Arteon al Asociației Culturale Române. Clubul se va reuni la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal.
Mărțișoarele sunt pictate cu modele din folclor, culese de pe ii și ceramică (cocoșul de pe farfuriile de Horezu), iar printre ele s-au strecurat și câteva brândușe și ghiocei – vestitorii primăverii atât de mult așteptate!