Pe 19 martie și 16 aprilie, artista plastică Eva Halus va oferi două ateliere gratuite de încondeiere a ouălelor de Paște cu motive tradiționale românești, în cadrul proiectului de cooperare intergenerațională al Asociației Culturale Române Ensemble pour une belle vie.

Obiceiul ouălor încondeiate își găsește originile în epoca precreștină, fiind practicat în Europa Centrală și Estică. În ceea ce privește simbolistica ouălelor încondeiate, aceasta capătă diverse semnificații în funcție de zonă. În același timp, ea are înțelesuri și în funcție de paleta cromatică utilizată. De exemplu, roșul semnifică viața, negrul fertilitatea, galbenul – nuanța aurului – aduce bogăția, iar albastrul este simbolul apei. În Muntenia și Oltenia se folosesc mai mult motivele naturiste, în culori puține, spre deosebire de Transilvania și Banat, unde paleta cromatică este mult mai bogată.

Și elementele grafice încondeiate au o însemnătate. De exemplu, liniile duble reprezintă eternitatea, cele ondulate transmit ideea de puritate, în timp ce liniile drepte verticale reprezintă moartea.

În general, ouăle pictate cu motive tradiționale românești reprezintă sosirea primăverii și renașterea naturii. Abundă motive folclorice reprezentând soarelele, frunzele, spicele de grâu, luceafărul, floarea paștelui și crizantema etc. De asemenea, regăsim frecvent crucea, biserica și chiar chipul lui Isus.

Bucovina este zona cel mai adesea asociată cu încondeierea ouălelor de Paște. În afară de ouă încondeiate cu ceară sau cu cerneală și peniță, Bucovina este renumită pentru ouăle ornate cu mărgele. Aici există și un muzeu dedicat acestor mici opere de artă – Muzeul Oului din Vama – unde pot fi admirate peste 16,000 de exponate, atât din România, cât şi din alte 82 de ţări are lumii.

Tehnica încondeierii ouălelor este practicată mai ales de femei și constă în grafică (motive geometrice) pictate cu ceară de albine, la care ulterior se poate adăuga culoarea. Adeseori, pentru aplicarea culorii se folosesc bețișoare de fag ascuțite la un capăt. În cadrul celor două ateliere, Eva Halus va prezenta o tehnică mai accesibilă, care constă în încodeierea oălor folosind peniță cu cerneală rezistentă la apă și marker, urmată de adăugarea culorilor acrilice cu pensule foarte fine. Ouăle folosite vor fi de lemn și de plastic (pregătite în prealabil cu un strat de acrilic, pentru ca desenul și culorile să adere mai bine la suprafață) și de mărimea obișnuită a unui ou de găină.

Atelierele vor avea loc miercuri, 19 martie și 16 aprilie, între orele 17:30 și 20:00, în sala 694 a Centrului comunitar de la 6767 Côte-des-Neiges. Locurile sunt limitate la 18-20 de persoane pentru fiecare atelier. Participarea este gratuită, însă înscrierea prealabilă la eva_halus@yahoo.com este obligatorie.