În timp ce economia canadiană își revine gradual după șocul provocat de epidemia de COVID-19, Banca Centrală a Canadei menține dobânda de referință la 0.25%.

Ultima modificare a acestei dobânzi datează din martie, când Bank of Canada a redus-o de trei ori. Astfel, în decurs de 30 de zile, dobânda de referință a scăzut de la 1,75% la 0,25%, o situație nemaiîntâlnită până acum.

În plus, pe lângă păstrarea dobânzii de referință la valoarea sa minimă, Banca Centrală va continua politica de cumpărare pe scară largă a obligațiunilor emise de guvernul canadian, într-un ritm de cel puțin cinci miliarde de dolari pe săptămână, pentru a sprijini planul de redresare economică al guvernului Trudeau.

Banca va continua, de asemenea, și cumpărarea de obligațiuni provinciale și corporative pentru a susține economia și programele de asistență pentru cetățenii și companiile canadiene.

Conform estimărilor prezentate astăzi de Banca Centrală a Canadei, activitatea economică a scăzut cu aproximativ 15% în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu nivelul observat la sfârșitul anului 2019.

„Acesta reprezintă cel mai mare declin al activității economice de la Marea depresiune încoace, însă este o scădere mult mai puțin severă decât sugerau cele mai pesimiste scenarii prezentate în luna aprilie”, a precizat banca în comunicatul său.

CITIȚI ȘI:

Economia canadiană a creat 953,000 de locuri de muncă în luna iunie
Canada: Portretul economiei și finanțelor publice