Economia canadiană a creat aproape un milion de noi locuri de muncă în iunie, a anunțat Statistique Canada, pe măsură ce restricțiile legate de pandemie au început să fie ridicate. 488,000 sunt posturi cu normă întreagă, iar 465,000 cu normă parțială.

Raportul publicat astăzi de agenția federală reflectă situația economică de pe piața muncii în perioada 14-20 iunie, fiind primul care arată efectul unei mai mari relaxări în Ontario, precum și reluarea activităților în sectorul comerțului în detaliu în regiunea metropolitană Montreal. În același timp, și alte provincii au ridicat multe din restricțiile legate de COVID-19, permițând mai multor companii să redeschidă și să angajeze.

Alături de cele aproape 290,000 de locuri de muncă generate în luna mai, economia Canadei a reușit să recupereze circa 40% din cele trei milioane de posturi pierdute din cauza pandemiei. Rata șomajului a scăzut la 12.3% de la recordul de 13,7% atins acum două luni.

Cifrele raportate de Statistique Canada sunt mai încurajatoare decât cele la care economiștii se așteptau: firma Refinitiv, un furnizor global de date privind piețele financiare, preconiza, în medie, crearea a 700.000 de locuri de muncă în luna iunie.

Quebecul a înregistrat o creștere de 6,5% a ocupării forței de muncă în luna iunie, grație celor 248.000 de noi locuri de muncă. Această creștere se adaugă celei din mai (+231.000), ceea ce face ca ocuparea forței de muncă în această provincie să se situeze acum la 92,2% din nivelul observat în februarie.

În același timp, în Quebec, numărul șomerilor a scăzut pentru a doua lună consecutivă (-119.000), rezultând o scădere de trei puncte procentuale a ratei șomajului, care acum se situează la 10,7%.

Potrivit Statistique Canada, scăderea șomajului în Quebec poate fi atribuită în totalitate scăderii numărului de persoane concediate temporar.

CITIȚI ȘI:

Economia canadiană creează din nou locuri de muncă, după pierderile brutale înregistrate în martie și aprilie
Canada: Portretul economiei și finanțelor publice