Campionatul canadian de boccia se va desfășura anul acesta în Longueuil, la Centre sportif du CÉGEP Édouard-Montpetit, în perioada 16-19 martie 2017.

Iulian Ciobanu, medaliat cu bronz la nivel individual, categoria BC4, la Campionatul canadian din 2015, și cu argint la același nivel și categorie la Campionatul canadian din 2016, va participa și la această ediție a campionatului național, sperând într-o medalie de aur. El are deja un aur în palmares, obținut în 2015, la competiția pe echipe de la Boccia Americas Team and Pairs Championships, și încă una de argint, tot într-o probă pe echipe, la BISFed Boccia World Open, care s-a desfășurat anul trecut la Montreal.

Boccia este un sport de țintă pe care îl practică persoanele cu handicap fizic. Jucătorii sunt clasificați în patru categorii: BC1, BC2, BC3 și BC4, după limitele fizice pe care le au. Jucătorii care nu sunt capabili să lanseze mingea în niciun fel sunt jucători de rampe (BC3). Ei folosesc deci o rampă pentru a lansa mingea și au un asistent sportiv. Atleții din categoriile BC1 și BC2 sunt persoane cu paralizie cerebrală, capabili să lanseze mingea prin aruncare, ridicând brațului sau cu piciorul. În categoria BC4, jucătorii sunt afectați de diverse maladii, în special degenerative, și sunt capabili, în marea majoritate, să lanseze mingea doar prin balansarea brațului, de jos în sus, în arcă.

Iulian practică boccia din 2015, la categoria BC4 (fiind diagnosticat cu distrofie musculară progresivă). Recent, el a decis să se dedice acestui sport la timp plin. După ce în 2016 a reprezentat Canada la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, unde împreună cu coechipierii săi a ocupat locul 6, acum el se antrenează pentru a reprezenta încă o dată Canada, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, din 2020.

CITIȚI ȘI: Echipa națională de boccia a Canadei numără și un român

Născut în iulie 1983 la Chișinău, el este absolvent (2008) al facultății de Psihologie și Istorie la Universității de Stat din Moldova. Iulian este căsătorit și tatăl a două fetițe.