Lucrarea Danielei Mușet intitulată Ça va bien aller a fost aleasă pentru coperta raportului anual 2021 a Societății Saint-Jean-Baptiste din Montreal (SSJB).

Realizată în culori acrilice pe pânză, Ça va bien aller (30”x40”) înfățișează un curcubeu, simbol al unui mesaj de speranță în timpul pandemiei.

„A fost o mare surpriză pentru mine când la sfârșitul lunii februarie am fost contactată prin telefon de un reprezentant al Societății Saint-Jean-Baptiste și întrebată dacă sunt de acord ca această lucrare a mea să apară pe coperta raportului anual al Societății”, ne-a declarat pictorița montrealeză de origine română, adăugând că cei de la SSJB au găsit fotografia acestei pânze online, le-a plăcut și așa au contactat-o.

Pictorița Daniela Mușet.

Despre această extraordinară lucrare ce captează atât de bine spiritul vremurilor actuale am mai avut ocazia să publicăm, în mai 2020. Eva Halus, autoarea articolului intitulat Arta în vremea pandemiei: Unde și ce expun câteva din artistele de origine română din Montreal, scria atunci următoarele: „Curcubeul Danielei Mușet ia o formă turbionară ce se dirijează către un epicentru, Terra, reprezentată cu niște formațiuni de coronaviruși pe suprafață, ce de la înălțime pot fi interpretați și ca ramurile unor copaci. Sunt reunite în această imagine atât pericolul și gravitatea situației, cât și speranța și solidaritatea umanității. Ça va bien aller!”.

Lucrarea a făcut parte din expoziția virtuală Les œuvres de la pandemie organizată în primăvara anului trecut de către Asociația artiștilor din Saint-Laurent, a cărei membră Daniela Mușet este.

Mai recent, lucrarea sa Soare pe coline a fost inclusă în expoziția numerică exterioară Pulsart (26 februarie – 7 martie), proiectată pe impresionanta fenestrație exterioară a Teatrului Alphonse-Desjardins din Repentigny. Expoziția a reunit alte 150 de opere de artă semnate de diverși artiști quebechezi, ca urmare a apelului de participare lansat de Centre d’art Diane-Dufresne.

Daniela Mușet a participat la mai multe expoziții colective notabile, cum ar fi cele de la Chambre du commerce du Montréal Métropolitain (CCMM) în 2018 și de la Palais de congrés de Montréal în 2019, ambele cu Cercle des Artistes peintres et sculpteurs du Québec. În 2020 ea a fost selecționată ca artiste de coeur pentru expoziția De la couleur contre la douleur, o expoziție cu vânzare ce va avea loc în toamna acestui an, în beneficiul Fédération des maisons d’hébergement pour femmes, al femeilor victime ale violenței conjugale.

Société Saint-Jean-Baptiste de Montréal a fost înființată în 1834 și de atunci ea a jucat un rol important în istoria culturală, socială și economică a Quebecului, precum și în definirea identității sale naționale. Unul din cele mai importante acte înfăptuite de SSJB a fost decretarea zilei de 24 iunie, ziua de Saint-Jean-Baptiste, ca sărbătoare națională a canadienilor francezi. În 1922, 24 iunie a devenit o sărbătoare publică în Quebec, iar din 1977, Ziua Națională a Quebecului.

Pentru a vedea mai multe din lucrările pictoriței Daniela Mușet vă invităm să vizitați pagina sa, la www.danielamuset.ca.

CITIȚI ȘI:

O primăvară plină de evenimente artistice pentru pictorița Doina Falcon