Eczema sau dermatita atopică este o inflamație cutanată care se manifestă prin uscarea, mâncărimea și/sau înroșirea pielii, după ce un factor declanșator (de obicei un alergen) irită pielea, pe zone mici sau la nivelul întregului corp.

Eczema este o afecțiune destul de frecventă în ultimul deceniu în țările industrializate, care se poate declanșa la adulți, adolescenți, copii și chiar și la nou-născuți.

Eczema nu este contagioasă, ea afectează doar celulele pielii. Poate fi de mai multe feluri: atopică, de contact, seboreică sau seacă.

Eczema poate fi declanșată de mai mulți factori:
● Iritanți chimici:  șampoane, săpunuri și detergenți;
● Factori alergeni: praf, acarieni, mucegai, polen, fum de țigară;
● Alimente alergene: produsele lactate, ouă, alune, căpșuni, soia, cafea, zahăr în exces, coloranți alimentari, agenți de conservare artificiali sau gusturi artificiale;
● Haine din materiale sintetice;
● Temperaturi fluctuante și extremele de frig sau cald. Administrarea anumitor medicamente, împreună cu efectul razelor solare, pot provoca atacuri de eczemă;
● Factori ereditari;
● Factori psihologici, stresul.

Eczema tratată natural cu ajutorul plantelor medicinale

Florile de ovăz. Ovăzul are proprietăți anti-inflamatoare și calmante, care pot calma senzația de mâncărime. Se recomandă în extern sub forma unui decoct adăugat în apa de baie.

Mușețelul. O plantă foarte apreciată de iubitorii de infuzii, mușețelul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Pentru ameliorarea afecțiunilor pielii, se recomandă aplicarea sa externă, sub formă de ulei esențial două picături adăugate în puțin ulei vegetal cu care masăm zona afectată. De asemenea, putem face o infuzie mai concentrată pentru comprese sau putem folosi o cremă care are în compoziția sa și ulei de mușețel.

Borage. Foarte apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatoare, antipruriginoase  și calmante, uleiul de boragină este indicat în masaj extern sau utilizat intern sub formă de capsule. Putem lua 1-2 capsule pe zi, înainte de mesele principale.

Gălbenele. Acțiunea sa calmantă și proprietățile sale antiinflamatoare și regenerante fac din această plantă medicinală una dintre preferatele fitoterapeuților pentru problemele de piele. Florile de gălbenele pot fi folosite sub formă de infuzie alături de alte plante cum ar fi: mușețelul, urzica, păpădia, splinuța, pătlagina, coada calului sau ulmul roșu. Crema sau compresa din flori de gălbenele este de asemenea foarte utilă.

Este bine de știut că folosirea plantelor medicinale pentru a ne trata natural este o metoda foarte utilă, însă este foarte important să urmăm recomandările unui specialist, mai ales când avem simptome care persistă de mai mult timp.

CITIȚI ȘI:

Cataplasme din plante medicinale
● Stimularea energiei cu ajutorul plantelor medicinale
 Cum putem ameliora durerile musculare și articulare cu ajutorul plantelor medicinale