Echipa masculină de fotbal a Canadei are în acest sezon șanse mari de calificare la Campionatul Mondial de Fotbal de anul viitor din Qatar.

Fiind cu ochii pe DAZN și pe programele din Europa, am omis să reamintesc iubitorilor sportului cu balonul rotund că avem fotbal de calitate aici în Canada, căci echipa masculină are în acest sezon șanse mari de calificare la Campionatul Mondial de anul viitor.

Formatul și organizarea calificărilor pentru mondialul din Qatar diferă de cel din Europa și este puțin mai anevoios. Asociația de fotbal CONCACAF, care guvernează competițiile de fotbal internațional în regiunea Caraibelor, precum și în America Centrală și de Nord, a împărţit cele 41 de federații în două grupe valorice.

În prima grupă valorică sunt senatorii de drept, primele cinci echipe naționale cu cel mai bun punctaj FIFA: Mexic (11), SUA (22), Costa Rica (46), Jamaica (48) și Honduras (62). Celelalte echipe, 36 la număr, au trebuit să se lupte în a doua grupă valorică pentru a desemna trei învingătoare ce merg mai departe.

Aș zice că grupa a doua valorică a fost pentru Canada un fel de competiție în genul serialului de pe Netflix Le jeu du calmar, competiție în care câteva deplasări din zona Caraibelor și Covidul au fost mai periculoase decât meciurile în sine.

Mai pe scurt, după prima rundă de calificări, echipa masculină de fotbal a Canadei, ce ocupa în iulie 2020 poziția 73 în clasamentul mondial FIFA, a reușit să avanseze, împreună cu Panama și El Salvador, în prima grupă valorică pentru a participa la meciurile de calificări pentru Qatar.

FOTO: www.espn.com.

Prin jocul prestat și după victoria impresionantă din etapa a treia – 4-1 cu Panama – echipa Canadei are șanse mari să urce mai sus de actualul loc trei în aceste preliminarii. Practic, dacă luna aceasta la Edmonton Canada scoate cel puțin patru puncte cu Costa Rica și Mexic, nu văd cum ar mai putea pierde a treia poziție ce se califică direct la Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022.

Federația Soccer Canada își invită fanii să formeze o Mare Roșie pe Stadionul Commonwealth din Edmonton, în dorinţa de a asigura cel de-al 12-lea jucător în spatele celor care „cântă cu eleganță la pian”: Tajon Bouchanan, Jonathan David, Alphonso Davies, Richie Laryea sau căpitanul Atiba Hutchinson. Meciul cu Costa Rica, desfășurat pe 12 noiembrie, s-a încheiat cu scorul de 1-0 pentru Canada. Cel cu Mexic va avea loc marți, 16 noiembrie.

Știați că?

● Echipa masculină de fotbal a Canadei este neînvinsă în această campanie de calificare la CM 2022.

Theo Corbeanu. FOTO: www.skysports.com.

● În lotul echipei masculine de fotbal a Canadei ce participă la acest turneu de calificare este și tânărul atacant de origine română Theodor Alexander Corbeanu, ce a ales sa reprezinte frunza de arțar. Născut în 2002 în Hamilton (Ontario), Theo Corbeanu, după ce a ratat prezența la lotul național canadian de U-15, a jucat 13 meciuri la juniorii echipei naționale a României, în perioada 2018-2019.