Ediția de anul acesta, organizată sub semnul întâlnirii, combină formula clasică a unui salon de carte cu cea virtuală și lansează un nou proiect de promovare a cărții și a lecturii.      

Salonul de carte de la Montreal, care se organizează în fiecare toamnă în luna noiembrie și care are ca scop stimularea lecturii și punerea în contact a autorilor cu publicul, va avea loc în acest an între 25 și 28 noiembrie. După 42 de ediții găzduite de Place Bonaventure, anul acesta evenimentul se va desfășura la Palais des Congrès.

După întreruperea de anul trecut cauzată de pandemie publicul va putea din nou participa fizic la acest eveniment. Dar, deoarece formula adoptată la ediția precedentă a salonului, exclusiv în mediu virtual, a fost una de succes și pentru că există încă în vigoare măsuri de sănătate publică ce trebuie respectate, organizatorii au decis să ofere publicului o multitudine de activități legate de lectură ce vor fi difuzate online pe diferite platforme numerice. 

Noua formulă în care are loc Salonul de carte de la Montreal propune astfel trei modalități diferite de desfășurare. Avem salonul propriu-zis, între 25 și 28 noiembrie la Palais des Congrès, care facilitează întâlnirile directe între autori, edituri și public, și salonul virtual, între 13 și 28 noiembrie, care propune ateliere interactive, capsule video, mese rotunde cu autori etc. – activități ce vor fi difuzate online în direct de la Palais des Congrès și înregistrate pentru a fi disponibile spre revizualizare și mai târziu. Multe din aceste întâlniri vor putea fi urmărite pe platforma Twitch în cadrul proiectului Lis-moi MTL destinat tinerilor între 15 și 29 de ani.

Cea de-a treia formulă este un proiect-pilot numit Salon dans la ville (13-28 noiembrie) ce are ca scop atât punerea în valoare a scriitorilor și a operelor lor, cât și a mai multor spații culturale, librării, biblioteci și magazine încurajând frecventarea acestora. Iată câteva exemple de activități: întâlniri în cadru restrâns cu diverși autori, acordare de autografe în librării, lecturi publice spontane, 5 à 7 literare în mici magazine de cartier etc.

Tema pe care Salonul de carte o propune anul acesta este Întâlnirea/La Rencontre între public și autori dar și între autori și edituri. O temă ce rezonează foarte mult acum, când în sfârșit ieșim din izolarea cauzată de pandemie.

Semnalăm și prezența a trei scriitori de origine română: Felicia Mihali, care va fi prezentă și în calitate de directoare a Editurii Hashtag, Eva Halus, reprezentată de editura L’Essor du Livre (Lanoraie, Lanaudière), și André Seleanu, care se va afla la standul editurii Mots en toile din Montreal.

Bilete, program, precum și detalii despre participanții și activitățile acestei ediții la: www.salondulivredemontreal.com.

Accesul se face în baza pașaportului vaccinal, atât pentru participanți cât și pentru vizitatori (13 ani și plus). Portul măștii este obligatoriu, inclusiv pentru copiii între 5 și 12 ani.