Canadienii vor avea la dispoziție o aplicație de trasabilitate a contactelor (contact tracing), care îi va informa dacă au fost expuși la COVID-19.

Aplicația este în curs de a fi dezvoltată de către Serviciul digital canadian în colaborare cu Shopify și BlackBerry. Potrivit premierului Trudeau, ea va respecta pe deplin confidențialitatea datelor și viața privată a utilizatorilor.

Aplicația va fi testată în Ontario începând cu 2 iulie, pentru ca până la sfârșitul lui august să fie operațională și disponibilă în toată Canada. Ea este compatibilă atât pe Android, cât și pe iOS.

Utilizarea aplicației este voluntară, nu obligatorie. Eficacitatea ei este însă legată de numărul de persoane care o vor descărca: cu cât sunt mai multe, cu atât controlarea propagării virusului este mai bună.

Concret, această aplicație va funcționa în felul următor: un utilizator care primește un rezultat pozitiv la testul de depistare pentru COVID-19 va putea încărca acest rezultat, în mod anonim, într-o rețea națională. Utilizatorii care au aplicația și care au fost în contact cu această persoană în ultimele 14 zilevor primi o notificare în acest sens, fiind astfel încurajați să contacteze autoritățile sanitare locale.

Aplicația nu va colecta date personale sau informații legate de sănătatea utilizatorilor săi. De asemenea, nu va colecta sau urmări datele de localizare GPS. Toate informațiile anonimizate din aplicație vor fi șterse după 14 zile.

„Confidențialitatea canadienilor va fi respectată”, a precizat Justin Trudeau în conferința sa de presă de astăzi. El a adăugat că guvernul federal s-a consultat cu Comisarul pentru protejarea vieții private cu scopul de a se asigura că această aplicație se supune obligației autorităților canadiene privind respectarea vieții private.

O aplicație de trasabilitate a contactelor denumită COVI și concepută în Quebec de către Institut québécois d’intelligence artificielle (MILA) nu a fost reținută de guvernul federal pentru a fi implementată pe scară largă în Canada.

CITIȚI ȘI:

Guvernul federal oferă ajutor provinciilor în determinarea persoanelor expuse la COVID-19