Justin Trudeau a reiterat importanța detectării noilor cazuri de COVID-19, izolarea persoanelor infectate și depistarea persoanelor cu care acestea au intrat în contact, în contextul reluării activităților economice, pentru ca ridicarea restricțiilor să fie un succes.

Prim-ministrul Trudeau a anunţat că guvernul federal a format echipe pentru a depista prin telefon persoanele cu risc de a contracta COVID-19. Acești lucrători federali pot efectua până la 3.600 de apeluri pe zi.

„Deși provinciile și teritoriile au implementat proceduri de urmărire și contactare diferite, guvernul de la Ottawa a pregătit angajați federali care sunt gata să ajute la depistarea persoanelor care au fost expuse la virus”, a declarat Justin Trudeau vineri.

De asemenea, Statistique Canada pune la dispoziție 1.700 de agenți pentru a efectua până la 20.000 de apeluri pe zi, a adăugat el.

Justin Trudeau a făcut acest anunț după ce a reiterat importanța detectării noilor cazuri de COVID-19, izolarea persoanelor infectate și depistarea persoanelor cu care acestea au intrat în contact, în contextul reluării activităților economice, pentru ca ridicarea restricțiilor să fie un succes. Subiectul depistării persoanelor cu risc de a se îmbolnăvi de COVID-19 a dominat o discuție pe care primul ministru canadian a purtat-o ​​cu omologii săi provinciali joi seară.

Guvernul federal ajută deja la depistarea celor care ar fi putut intra în contact cu persoane cu coronavirus în Ontario. Quebecul a demarat astăzi demersurile pentru a beneficia de acest ajutor. Directoarea Sănătății publice de la Montreal, doctorița Mylène Drouin, a precizat că deja în metropolă, depistarea contactelor se face într-un ritm bun.

În ceea ce privește aplicațiile de trasabilitate a contactelor (contact tracing apps) în contextul COVID-19, premierul a afirmat că discuțiile continuă și că va avea mai multe informații despre acest subiect în curând. El a precizat că Ottawa studiază cu atenție mai multe aplicații utilizate sau în curs de dezvoltare în alte țări și că așteaptă să vadă cum avansează munca giganților tehnologici în acest sens înainte de a decide.

„Mai multe aplicații au fost dezvoltate în lume, în țări precum Singapore sau Australia, însă una dintre problemele acestor aplicații este că drenează bateria. Acesta este motivul pentru care soluțiile pe care Apple și Google intenționează să le prezinte la începutul lunii iunie vor fi extrem de importante”, a spus Trudeau. „Lucrăm cu diverși parteneri pentru dezvoltarea unor potențiale aplicații”, a completat el.

Dacă guvernul federal va considera că vreuna dintre aceste aplicații va putea fi utilizată în Canada, o va recomanda populației. Premierul nu a specificat însă dacă descărcarea ei ar putea fi obligatorie ca parte a luptei împotriva pandemiei.

În Quebec a fost deja concepută o primă astfel de aplicație de către Institut québécois d’intelligence artificielle (MILA). Aplicația se numește COVI.

Potrivit MILA, institutul poartă în acest moment discuții cu guvernul federal și cu mai multe guverne provinciale și teritoriale pentru a permite utilizarea acestei aplicații în săptămânile următoare.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale utilizării acestor noi tehnologii și a modalităților inovatoare de prelucrare a datelor este că acestea trebuie să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, în special drepturile la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal.

CITIȚI ȘI:

Cercetări privind COVID-19: Canada investighează posibile breșe informatice