Centrul canadian pentru securitate cibernetică nu a specificat organizațiile care au fost vizate.

Autoritățile federale investighează posibile furturi de date informatice de la diverse organizații canadiene care conduc cercetări științifice privind coronavirusul. Cu mai puțin de o săptămână în urmă, serviciile secrete canadiene au tras un semnal de alarmă privind actori străini ce ar putea încerca să obțină informații sensibile de această natură, informează Radio-Canada.

„Am depistat breșe de securitate în cadrul unor organizații de cercetare. Lucrăm pentru a atenua riscurile și continuăm să investigăm cauza”, a declarat directorul Centrului canadian pentru securitate cibernetică (Centre canadien pour la cybersécurité, CCC), Scott Jones, potrivit aceleiași surse citate.

Centrul canadian pentru securitate cibernetică încearcă să determine de unde au venit atacurile și dacă au avut succes sau nu, a precizat el. Scott Jones nu a confirmat însă implicarea Chinei în aceste posibile furturi de date și nu a precizat organizațiile canadiene vizate.

Săptămâna trecută, într-o rară declarație comună, Serviciul canadian de informații (Service canadien du renseignement de sécurité, SCRS) și Centrul de securitate privind telecomunicațiile (Centre de la sécurité des télécommunications, CST) au emis un avertisment pentru a sublinia că proprietatea intelectuală canadiană legată de cercetarea SARS-CoV-2 reprezintă o țintă de predilecție pentru spionaj.

„Este aproape sigur că actori sponsorizați de unele state [și-au îndreptat eforturile către noi obiective] în timpul pandemiei și că proprietatea intelectuală canadiană reprezintă o țintă prețioasă”, afirma în această declarație comună CST. De altfel, CST a atras deja atenția asupra unor posibile atacuri online dirijate către centrele de cercetare canadiene.

La Washington, liderii americani nu au ezitat să blameze China în mod deschis, Secretarul de stat Mike Pompeo denunțând încercările Beijingului de a fura proprietatea intelectuală a SUA și date referitoare la cercetările COVID-19.