Toate persoanele care intră în Canada vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19 efectuat cu cel mult trei zile înainte de sosire. În același timp, Ottawa a insistat asupra necesității respectării carantinei de 14 zile, indiferent de rezultatul acestui test, pentru a controla răspândirea virusului.

Rezultatul negativ la testul de COVID-19 va fi obligatoriu pentru ca o persoană să se poată îmbarca în avion sau să treacă frontiera în caz că ajunge în Canada cu mașina.

Guvernul Trudeau a decis implementarea acestei măsuri suplimentare ca urmare a cererii formulate de ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, alarmat de semnalările din presă potrivit cărora numeroși quebechezi plecați în Sud nu respectă măsurile de sănătate împotriva COVID-19. Ea va fi pusă în aplicare rapid, însă autoritățile nu au indicat încă data exactă când va intra în vigoare. Precizări suplimentare vor fi oferite pe 31 decembrie de către ministrul Transporturilor, Marc Garneau.

În ceea ce privește introducerea testelor de depistare rapidă pe aeroporturile canadiene – o altă cerere formulată de guvernul Quebecului – această măsură este încă studiată. Mai multe detalii vor fi oferite în zilele următoare.

De menționat că prezentarea unui test negativ nu înlocuiește obligativitatea carantinei de 14 zile la sosirea în Canada. Guvernul federal va spori numărul agenților la frontieră, iar verificările (inclusiv vizite) privind respectarea carantinei se vor înmulți. Cei care nu se conformează acestei obligativități pot primi o amendă de până la 750,000$ și o pedeapsă de până la șase luni de închisoare. Orice persoană care sosește în Canada trebuie în mod obligatoriu să furnizeze toate informațiile privind locul unde își va efectua carantina prin intermediul aplicației ArriveCan, disponibilă și ca site web.

CITIȚI ȘI: Vizitatorii în Canada și utilizarea ArriveCAN

Guvernul federal nu intenționează însă să interzică canadienilor să călătorească, deoarece acest lucru ar fi neconstituțional, așa cum a precizat ministrul Afacerilor Interguvernamentale, Dominic LeBlanc. Totuși, Ottawa avizează cu tărie împotriva călătoriilor în străinătate, cu excepția cazurilor de necesitate absolută.

Potrivit datelor furnizate de Ottawa, aeroporturile canadiene au cunoscut o scădere de 80% a numărului de călători în 2020 comparativ cu 2019. Autoritățile federale susțin că doar 2% din cazurile raportate de COVID-19 provin din călătorii în afara țării. La rândul său, Quebecul estimează că aproximativ 3,000 de călători se întorc în provincie în fiecare zi.

Mai multe detalii despre restricțiile de călătorie impuse de Canada și excepțiile care se aplică găsiți aici și aici (Quebec).