Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 4,5% în luna mai, când companiile au început să-și reia activitățile după ridicarea măsurilor dure de izolare impuse în martie și aprilie, arată Statistique Canada.

În medie, economiștii se așteptau la o creștere a PIB-ului de 3,5% pentru luna mai, potrivit firmei de date financiare Refinitiv.

Majoritatea sectoarelor economiei au realizat câștiguri în intervalul menționat. Industria construcțiilor a înregistrat cel mai mare salt lunar al său, de 17,6%, datorat reducerii restricțiilor în Quebec și Ontario. După două luni de activitate mult încetinită, construcțiile rezidențiale au crescut cu 20,4%, iar cele comerciale cu 56,7%.

Sectorul comerțului cu amănuntul a cunoscut, de asemenea, o creștere majoră, de 16,4%, cea mai mare înregistrată în interval de o lună din 1961, de când astfel de date sunt colectate. Vânzările de mașini și piese auto, care s-au majorat cu un extraordinar 68,6% în mai, au contribuit cel mai mult la această creștere, notează agenția federală. Fără vânzările de autovehicule și piese, comerțul cu amănuntul ar fi crescut cu 11,4%.

După trei luni de declin, comerțul cu ridicata a beneficiat de o creștere de 6% datorită unei relansări generalizate.

Estimări pentru luna iunie

Potrivit estimărilor făcute de Statistique Canada, creșterea economică s-a prelungit și în luna iunie, Produsul Intern Brut câștigând aproximativ 5%.

Agenția a constatat o creștere a producției în multiple sectoare de activitate, de la cel manufacturier la comerț (en gros și en detail), construcții, transport, sectorul public, industria de cazare și domeniul restaurației.

Situația în primul trimestru al anului și estimări pentru cel de-al doilea

Economia canadiană a fost dur afectată de pandemie. Conform datelor de la Statistique Canada, PIB-ul a scăzut cu o rată anualizată de 8,2% în primul trimestru al anului 2020.

Martie și aprilie au fost două luni de „scăderi fără precedent”, ca urmare a măsurilor de urgență luate pentru a încetini răspândirea COVID-19, care au dus la închideri pe scară largă.

Deși creșterile din mai au compensat o parte din scăderile din martie și aprilie, activitatea economică a rămas cu 15% sub nivelul observat în februarie înainte de pandemie.

Pentru al doilea trimestru, estimările agenției indică o scădere a PIB-ului de aproximativ 12%. Cifrele revizuite vor fi date publicității la sfârșitul lunii august.

CITIȚI ȘI:

Analiză | Piața imobiliară canadiană resimte efectele pandemiei, însă nu se întrevede un crah
S&P menține ratingul AAA pentru Canada
Economia canadiană a creat 953,000 de locuri de muncă în luna iunie
Economia canadiană a scăzut cu 11,6% în luna aprilie