Până la sfârșitul acestei luni veți putea vizita o mini expoziție de pictură a Evei Halus, într-o cafenea pitorească din Plateau Mont-Royal. Café Pi, care trimite la numărul constant π calculat de Arhimede și plăcintă (în engleză), servește cafea din comerțul echitabil și oferă table de șah, muzică blues și artă locală. Picturile Evei Halus, 15 la număr, decorează unul din pereții de un roșu incandescent al cafenelei, creând iluzia unui tapet vegetal. Sunt peisaje din Laurentides, pictate în aer liber pe malul lacurilor sau râurilor între anii 2015 și 2017, în care culorile pădurilor verzi, ruginii sau aurii se îmbină cu albastrul lacurilor și cerului.

„Cu ocazia acestei expoziții, am des-coperit o corespondență subtilă între construcția unui peisaj în pictură și o partidă de șah” spune Eva Halus, „pentru că amândouă activitățile presupun concentrare, exactitate în mișcări-tușe și în alegerea strategiei – a stilului, perspectivei, și mai ales în onestitatea pe care trebuie s-o ai față de tine și de jocul în sine, pictura fiind și ea un joc: al imaginației.”

Locul unde arta rațiunii întâlnește arta picturii se află la 4127 boul. St-Laurent, Montreal, H2W 1Y7, iar peisajele Evei Halus vor fi acolo până pe 28 februarie.