Duminică, 5 august, între orele 10.00 și 18.00, la chioșcul Père-Marquette și de-a lungul Promenadei Père-Marquette de pe malul Canalului Lachine, va avea loc cea de-a 15-a ediție a simpozionul de artă Art-Expo. Evenimentul va reuni lucrările grupului de artiști plastici care în fiecare duminică din perioada 24 iunie – 5 august au pictat în aer liber diverse scene din cartierul Lachine. Activitatea este cunoscută sub numele de Les dimanches au canal și este organizată de Societé d’Arts Visuels en Direct (SAVED). Les dimanches au canal oferă vizitatorilor posibilitatea să cunoască pictorii și să observe în direct procesul creației, acest lucru servind și la demistificarea aspectului creativ și la promovarea picturii în aer liber.

În grup există și doi pictori de origine română, Michel Murgulescu, care de zece participă la această activitate de pictură în aer liber, și Eva Halus, care s-a alăturat grupului în această vară. Michel Murgulescu nu va fi prezent la expoziția din 5 august, însă Eva Halus va fi bucuroasă să vă întâlnească.

Picturile care fac obiectul simpozionului Art-Expo surprind diferite peisaje din acest cartier învecinat centrului orașului, multe dintre ele având ca subiect pitorescul Canal Lachine, ce se întinde din Vechiul Port până la Lacul St-Louis.

Tabloul principal cu care Eva Halus participă se numește Waiting (Așteptare) și este un ulei pe pânză cu dimensiunile de 41×51 cm. Nu este o pictură realizată după o singură poză sau lucrând în fața acestui peisaj, ci este suma a aproximativ 15 fotografii luate din unghiuri diferite, într-un perimetru de circa 30 m în jurul chioșcului Père-Marquette. Perspectiva tabloului este și ea regândită, fiind una aeriană. Artista nu a folosit o dronă pentru a realiza fotografii de la înălțime, ci doar imaginația.