Cezar Vasiliu, născut pe 21 august 1939 la Comarnic (jud. Prahova), preot la Biserica Ortodoxă Română Sfântul Nicolae din Montreal între anii 1994-2013, s-a stins din viață în data de 29 iulie 2018.

Preotul Cezar Vasiliu a publicat șase cărți și zeci de studii, eseuri și articole în domeniile istoriei creștinismului, al patrologiei și ecumenismului. Ca membru, din anul 1988, al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe (ARA) el a susținut numeroase conferințe și comunicări în cadrul congreselor acestui for. A fost, de asemenea, și foarte implicat în viața comunității noastre, căci pe lângă faptul că de numele său se leagă întemeierea, în 1994, a Bisericii Sf. Nicolae din Montreal, preotul Vasiliu a fondat, în același an, revista parohială Calea de lumină, a fost membru fondator, în 2001, al Asociației Scriitorilor Români din Canada, precum și membru al Cenaclului literar Mihai Eminescu din Montreal.

Atras de tânăr de misterul credinței ortodoxe, a întreprins studii seminariale la Curtea de Argeș și la București și studii universitare la Institutul Teologic din București, unde a urmat cursuri de doctorat cu specializare în Istoria Bisericii Universale. Și-a continuat parcursul academic la Institutul Pontifical Oriental din Roma, luându-și licența în 1969 iar doctoratul doi ani mai târziu, cu lucrarea de teză „La relazoni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa tra 1959-1970” (susținută la Palermo și echivalată în 1976 la București).

Refugiat politic în Franța în 1984, a emigrat în Canada în 1985. S-a stabilit mai întâi în British Columbia, predând limba italiană la Universitatea din Vancouver, și apoi, în 1989, la Montreal. A fost profesor de Științe Religioase și Morale la Colegiul Stanislas între 1991 și 2006. Din 1998 a fost profesor asociat la Facultatea de Teologie a Universității Sherbrooke, unde a predat Istoria Creștinismului Ortodox.

Anul acesta, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, a fost decorat cu Medalia Centenarului, primită din partea a 11 asociații românești din Montreal, pentru contribuția sa importantă la păstrarea și promovarea limbii, istoriei și culturii române în Canada. Tot anul acesta a primit și ARA Award of Excellence pentru activitatea sa de peste 30 de ani în Academia Româno-Americană de Arte și Științe, pentru susținerea tradiției și spiritualității românești, precum și pentru asidua promovare a valorilor intelectualitații românești în cadrul ARA.

Preotul Cezar Vasiliu va rămâne în amintirea comunității noastre atât prin lucrările sale de specialitate, cât și prin credința și caracterul său profund uman, daruri din care a împărțit cu generozitate semenilor săi.

Cărți publicate
„Le relazioni tra la Chiesa Cattolica e la Chiesa Ortodossa dall’annuncio del Concilio Vaticano II (gennaio 1959) fino ad oggi (dicembre 1970)”, Teză de Doctorat, Palermo, 1971
„Nihil Sine Deo. Eseuri istorice și teologice”, San Diego, 1990, Râmnicu Vâlcea, 2003
„Istorie și Credință”, București, 1997, Râmnicu Vâlcea, 2004
„Sfinții Neamului Românesc”, Târgoviște, 1999, Montreal, 2008
„Histoire de l’Eglise Orthodoxe”, Sherbrooke, 2003
„Literatura creștină medievală, bizantină și apuseană”, Montreal, 2010