În zilele de 11 și 12 octombrie, Sala Mare a Centrului comunitar 6767 Côte-des-Neiges va găzdui un eveniment deosebit pentru comunitatea noastră: o expoziție de fotografie sosită din România dedicată Reginei Maria.

În acest an al Centenarului, Montrealul se află pe lista celor câtorva orașe din afara hotarelor țării în care va poposi o expoziție dedicată Reginei Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari.

Intitulată „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” expoziția este una de fotografie istorică, cu două registre principale: Regina Maria și arta populară românească, și Regina Maria, ambasador al istoriei și artei românești, cu accent pe vizita sa în SUA și Canada din anul 1926. Expoziția își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria le-a promovat, atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.

Pe lângă expoziția de fotografie, în cele două zile dedicate evenimentului vor avea loc, tot la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges, ateliere de artă populară – încondeiat de ouă, crestături în lemn, cusut de ie și țesături tradiționale, pictură de icoane – ateliere de colorat pentru copii pe planșe copiate după desenele din cărțile Reginei Maria și pe replici după litografii și cărți poștale românești din perioada interbelică, precum și lecturi din cărțile de povești pentru copii scrise de regină.

„Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cu sprijin guvernamental, grație unei finanțării câștigate în urma unui concurs de proiecte pe tematica Centenarului. Expoziția a fost prezentată în mai multe orașe din România, iar luna aceasta, pe 21-23 septembrie, va ajunge și la Dublin, în Irlanda. Va urma Montrealul în octombrie și apoi Washington D.C., SUA.

Documentaristul expoziției și directorul Muzeului de Istorie din Brașov, istoricul Nicolae Pepene, va fi prezent la Montreal în zilele de 11 și 12 octombrie, alături de Irina Margareta Nistor, cea care va citi și comenta poveștile reginei, Rodica Tișcă, meșter popular cusut ie și țesături tradiționale din zona Bran, Dana Pepene, artist popular încondeiat ouă (expoziții personale la Paris și Bruxelles) și Georgiana Gămălie, artist popular crestături în lemn și pictură de icoane, restaurator de obiecte de patrimoniu, manager al Muzeului Cetății Feldioara.

La Montreal, curatorul expoziției este Alexandru Vîrtej, specialist în muzeologie și chargé de projet la Primăria Montrealului, iar coordonatorul evenimentului este Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec.

Proiectul nu se adresează doar montrealezilor de origine română, expoziția având textele și în limba franceză. Intrarea este liberă.

CITIȚI ȘI: Programul evenimentului „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”