În zilele de 11, 12 și 13 octombrie va avea loc la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal un eveniment dedicat Reginei Maria a României (1875-1938).

În luna octombrie vom avea la Montreal un eveniment deosebit, centrat în jurul unuia dintre cele mai importante simboluri ale Românie Mari: Regina Maria.

Astfel, în zilele de 11 și 12 octombrie, Sala Mare a Centrului comunitar 6767 Côte-des-Neiges va găzdui o expoziție de fotografii istorice, grupate în jurul a două tematici: Regina Maria și arta populară românească, și Regina Maria, ambasador al istoriei și artei românești, cu accent pe vizita sa în SUA și Canada din anul 1926. Puteți recomanda această expoziție prietenilor de alte origini, căci textele sale explicative vor fi disponibile și în limba franceză.

Pe lângă această expoziție, evenimentul ,,Regina Maria, ambasadoare irezistibilă a istoriei și artei populare românești” propune și o serie de ateliere atât pentru adulți cât și pentru copii, precum și sesiuni de lectură din poveștile scrise pentru copii de Regina Maria. Acestea se vor desfășura pe parcursul celor trei zile dedicate evenimentului. Atelierele oferite au toate legătură cu arta populară românească: încondeiat de ouă, crestături în lemn, cusut de ie și țesături tradiționale, pictură de icoane. Copiii pot participa la ateliere de colorat pe planșe copiate după desenele din cărțile Reginei Maria și pe replici după litografii și cărți poștale românești din perioada interbelică.

„Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, cu sprijin guvernamental, grație unei finanțării câștigate în urma unui concurs de proiecte pe tematica Centenarului.

Documentaristul expoziției și directorul Muzeului de Istorie din Brașov, istoricul Nicolae Pepene, va fi prezent la Montreal, alături de Irina Margareta Nistor, cea care va citi și comenta poveștile reginei, Rodica Tișcă, meșter popular cusut ie și țesături tradiționale din zona Bran, Dana Pepene, artist popular încondeiat ouă (expoziții personale la Paris și Bruxelles) și Georgiana Gămălie, artist popular crestături în lemn și pictură de icoane, restaurator de obiecte de patrimoniu, manager al Muzeului Cetății Feldioara. Nicolae Pepene va susține o conferință intitulată „Inima Reginei Maria” în data de 12 octombrie.

La Montreal, curatorul expoziției este Alexandru Vîrtej, specialist în muzeologie și chargé de projet la Primăria Montrealului, iar coordonatorul evenimentului este Ala Mîndîcanu, președinta Comunității Moldovenilor din Quebec (CMQ).

Evenimentul se va bucura de prezența fostului ambasador al Canadei la București, Gilles Duguay, autor a două cărți despre Regina Maria: „L’Amour impossible de Marie, reine de Roumanie: récit d’un ancien ambassadeur du Canada en Roumanie” (Editura Textes et contextes, Montreal, 2015) și „Joe Boyle: Un mousquetaire canadien au service de la Reine Marie de Roumanie” (Editura Bic All, București, 1998).

Iată programul evenimentului „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”, cu mențiunea că accesul la toate aceste activități este gratuit:

JOI, 11 OCTOMBRIE, SALA MARE
14.00: Deschiderea expoziției pentru vizitatori
15.00: Ateliere de artă populară: crestături în lemn, pictură de icoane, țesături tradiționale, ouă încondeiate
15.00: Ateliere de colorat pentru copii: replici după desenele din cărțile reginei și după litografii și cărți poștale istorice
17.00: Lectură din poveștile pentru copii scrise de Regina Maria (Irina Margareta-Nistor)
18.00: Vernisaj urmat de un vin d’honneur. Vor lua cuvântul: Ala Mîndîcanu, președinta CMQ, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Brașov, Irina Margareta Nistor, critic de film, scriitoare și traducătoare, Gilles Duguay, fost ambasador al Canadei în România.

VINERI, 12 OCTOMBRIE, SALA MARE
12.00 – 16.00: Expoziția de fotografie este deschisă publicului
12.00 – 16.00: Ateliere de artă populară
12.00 – 16.00: Ateliere de colorat pentru copii: replici după desenele din cărțile reginei și după litografii și cărți poștale istorice
14.30 – 15.30: Conferință Nicolae Pepene: „Inima Reginei Maria”
15.30 – 16.00: Conferință Dorin Stoica, MA: „Personalitatea și rolul Reginei Maria în istoria României”

SÂMBĂTĂ, 13 OCTOMBRIE, SALA 601-1
11.00 – 13.00: Ateliere de artă populară
11.00 – 12.00: Ateliere de colorat pentru copii: replici după desenele din cărțile reginei și după litografii și cărți poștale istorice
12.00 – 13.00: Lectură din poveștile pentru copii scrise de Regina Maria (Maria Dandeș)

CITIȚI ȘI: Doi artiști români expun pentru prima dată în Canada, la Montreal