În perioada 5-14 aprilie, Cinéma du Parc (3575 avenue du Parc, Montreal) va găzdui o selecție a celor mai bune filme iberice și din America Latină.

Anul acesta Festivalul cinematografiei latino-americane (Festival du Cinéma Latino-Américain de Montréal – FCLA) își sărbătorește cea de-a zecea ediție cu zece filme prezentate pe parcursul a zece seri, între 5 și 14 aprilie 2019.

Festivalul va debuta cu La Quietud/ The Quietude (2018), realizat de argentinianul Pablo Trapero, considerat una dintre cele mai mari forțe creatoare din filmul latino-american. O poveste de familie cu multiple straturi de semnificații și una dintre cele mai bune pelicule realizate de Trapero în ultimii ani.

Alte titluri incluse în ediția de anul acesta a festivalului sunt Roma (2018), cea mai recentă realizare a lui Alfonso Cuarón, care semnează scenariul și regia acestui film considerat de mulți critici drept o capodoperă. Roma este, probabil, filmul despre care s-a discutat şi s-a scris cel mai mult în 2018, obținând Leul de Aur la Festivalul de la Veneția și Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Vor fi prezentate și Museo (2018), un film despre furtul mai multor artefacte pre-hispanice de la Muzeul Național de Antropologie din Mexico City, Diamantino (2018), o comedie dramatică portugheză care a câştigat marele premiu al secţiunii Semaine de la Critique la Cannes 2018, El misterio de las lagunas/ Le mystère des lagunes (2011), un documentar venezuelean, o călătorie în timp în locuri unde viața a rămas neschimbată de secole, și Sintiendo a Piazzolla/ Feeling Piazzolla (2017), un alt documentar, de data asta din Argentina, care explorează viața faimosului compozitor și acordeonist Astor Piazzolla (1921-1992). Piazzolla este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori de muzică de tango ai lumii, lăsând în urmă peste 3.000 de piese și peste 500 de înregistrări.

FCLA include de asemenea trei documentare spaniole despre dictatura lui Franco, o trilogie alcătuită din filmele Los colonos del Caudillo/ Les colons du Général Franco (2013), La causa contra Franco: El Nuremberg espanol/ Franco  on Trial: The Spanish Nuremberg (2018), El silencio de otros/ The Silence of Others (2019), precum și documentarul biografic Chavela (2017), care va închide festivalul. Prin intermediul unor interviuri și mărturii, filmul spune povestea Isabelei Chavela Vargas (1919, Costa Rica – 2012, Mexic), cântăreață de ranchero mexican, un gen muzical practicat în general de bărbaţi, și veritabilă legendă în cultura sud-americană. Aflăm astfel despre cariera și viața sa boemă, despre iubirile și fricile sale și vedem cât de mult cultura este, de fapt, politică. Deși nu s-a revendicat în mod deschis ca gay, Chavela Vargas a apărat întotdeauna această cauză prin personalitatea și interpretarea ei pe scenă.

Toate filmele sunt prezentate în versiunea lor originală, cu subtitrări în engleză sau franceză. Pentru informații detaliate privind orarele, descrierile producțiilor cinematografice prezentate în cadrul festivalului și prețurile biletelor, vizitați www.cinemaduparc.com.