Octombrie, luna culorilor vibrante, a peisajelor spectaculoase și covoarelor de frunze. O lună plină de activități, ce întregesc atmosfera cu totul specială a toamnei montrealeze, și de evenimente la fel de colorate precum frunzele de arțar. Iată mai jos câteva sugestii.

Phénomena (2-25 octombrie)

Acest festival se adresează în special fanilor spectacolelor extraordinare. Creat în 2012 de D. Kimm și Les Filles Électriques, Phénomena este un festival interdisciplinar care oferă o platformă artiștilor atipici, ce nu se încadrează într-o categorie anume.

Programul complet, care poate fi consultat la www.electriques.ca/phenomena, este deosebit de variat: proiecții de filme, spectacole de dans urban, numeroase seri de cabaret sub diferite teme (inclusiv Cabaret Dada Forever, găzduit de Stéphane Crête). O platformă pentru voci artistice puternice și originale, o sărbătoare a frumuseții, a poeziei, a extravaganței și a umorului – iată ce reprezintă această a 13-a ediție Phénomena.

Festival du nouveau cinéma de Montréal (9-20 octombrie 2024)

Îndrăzneț, inovator, plin de evenimente… De 50 de ani, Festival du nouveau cinéma de Montréal (FNC) face accesibil cinematograful de autor național și internațional, atât prin voci emergente, cât și prin opere majore. NOUL se prezintă sub trei forme: noi creatori, noi abordări și noi tehnologii.

Cel mai vechi festival de film din Canada și eveniment quebechez de anvergură, FNC prezintă în fiecare an peste 200 de pelicule din 60 de țări, pentru a celebra tot ce are mai bun cinematografia la ora actuală.

Festivalul se derulează în Quartier des spectacles, în patrulaterul format din străzile Sherbrooke, Saint-Denis, Saint-Catherine și De Bleury, la Cinéma du Parc, Cinéma du Musée, Cinémathèque québécoise, Cinéplex Quartier Latin, Cinéma Moderne, Agora du Cœur des sciences – UQUAM, Auditorium SGWA – Concordia. Toate detaliile la www.nouveaucinema.ca.

RAMEN RAMEN 2024 (14-27 octombrie)

Timp de două săptămâni, a treia ediție a acestui eveniment inedit vă invită să degustați renumiții tăiței japonezi în diferite combinații și la prețuri atractive. 30 de restaurante participă la RAMEN RAMEN 2024, din diferite cartiere montrealeze (centru, CDN, Lasalle, Le Village, Mile End, Petite Italie, Plateau, Pointe-Claire, Rosemont, Verdun, Villeray și Westmount), plus Brossard, Longueuil și Laval. Toate adresele și ofertele sunt listate la www.asiasie.com/ramenramenfes.

În plus, pe 14 octombrie, în cadrul Festivalului du nouveau cinéma va avea loc proiecția a filmului japonez cult Tampopo (1985), caracterizat drept un „western ramen”. Subtitrat în engleză, filmul va putea fi vizionat de la ora 19:00, la Agora du Cœur des sciences – UQUAM (175 Av. du Président-Kennedy, Montreal, H2X 3P2). Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. În loc de popcorn, cinefilii vor putea savura un ramen.

Amazing Brain Science Talks (19 octombrie)

Centrul Phi în colaborare cu Brain Canada prezintă sâmbătă, 19 octombrie, conferința Amazing Brain Science Talks. În cadrul acestui eveniment anual gratuit care urmărește să prezinte neuroștiința într-un mod accesibil, pe înțelesul a cât mai multor persoane, șase experți, printre care se numără și profesori de la Universitatea McGill, vor discuta subiecte precum uimitoarele capacități ale creierului nostru, efectele canabisului și vapingului asupra creierului, îmbătrânirea creierului și memoria, neurodiversitatea, rolul contactului vizual în conversații și multe altele. Sesiunile interactive de întrebări și răspunsuri vor permite publicului să interacționeze direct cu specialiștii prezenți. Conferința începe la ora 13:00 și durează 3 ore și 30 de minute. Centre Phi se află la 407 rue Saint-Pierre, Montreal. Site oficial: www.amazingbrain.ca.

Lieu historique national de Sir-George-Étienne-Cartier

Pentru weekendurile ploioase și răcoroase de toamnă, vă sugerăm o activitate la interior, de care se poate bucura întreaga familie: o incursiune în istorie făcând o vizită în somptuoasa reședință a lui George Étienne Cartier (1814-1873), avocat, politican reformator și unul din părinții Confederației canadiene. Cartier este recunoscut în special pentru contribuția sa la dezvoltarea căilor ferate, reforma Codului civil și a sistemul de învățământ.

Situl istoric național care îi poartă numele este format din două case terasate ce i-au aparținut. Într-una regăsim un interior din epoca victoriană restaurat cu grijă – singurul de acest gen deschis publicului din Montreal, ilustrând gusturile și obiceiurile burgheziei montrealeze din anii 1860. În cealaltă se află un spațiu muzeal ce prezintă schimbările politice și sociale majore ale secolului al XIX-lea și realizările acestui politician franco-canadian.

Casa lui Sir George Étienne Cartier poate fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 17:00. Un bilet costă 4,50$. Copiii și tinerii sub 17 ani intră gratuit. Adresa: 458 Notre-Dame Est, Montreal, H2Y 1C8 (metrou Champ-de-Mars).

Incursiune în legendele Marelui Nord

O nouă expoziție a debutat luna aceasta la Muzeul McCord Stewart: Manasie Akpaliapik. Universe inuit. Această expoziție – organizată și distribuită de Musée national des beaux-arts du Québec și adaptată de Muzeul McCord Stewart – este dedicată artistului contemporan născut în 1955 pe insula Baffin din Nunavut.

Considerat unul dintre cei mai talentați artiști ai generației sale, Manasie Akpaliapik modelează din piatră sau materiale organice precum os de balenă, coarne de caribou, colți de morsă (toate provenite de la animale care au murit în natură, în libertate) creații legate de tradiția orală, valorile  culturale, lumea supranaturală, fauna și mediul lumii arctice.

Pentru acest mare sculptor inuit, natura și mitologia tărâmului zăpezii și gheții care i-au legănat copilăria sunt atât surse de inspirație, cât și de materiale, din care ies spontan lucrări unice, captivante și multidimensionale. Manasie Akpaliapik nu plănuiește felul în care vor arăta lucrările sale; el combină diverse materiale pentru a scoate la iveală o sculptură, o poveste. Fascinația pentru osul de balenă – materialul său de predilecție, deși este deosebit de rar și greu de găsit – sporește unicitatea lucrărilor sale.

De cinci decenii, creațiile lui Manasie Akpaliapik reprezintă adevărate obiecte de fascinație. În cadrul acestei expoziții, publicul va putea descoperi 40 de sculpturi ale artistului, care povestesc un fragment din istoria poporului inuit și invită la reflecție în această epocă în care relațiile dintre om, natură și climă sunt de maximă preocupare.

Fauna, poveștile și legendele Nordului – Talilayuq, zeița mării și Bufnița sacră – șamanismul, transmiterea cunoștințelor și mediul arctic se materializează prin intermediul unui amalgam orbitor de materiale multiple care caracterizează fiecare creație a lui Manasie Akpaliapik.

Manasie Akpaliapik. Universe inuit durează până pe 9 martie 2025. Info și bilete: www.musee-mccord-stewart.ca.