Palierul guvernamental municipal este cel care din foarte multe puncte de vedere ne afectează cel mai mult viața de zi cu zi. În teorie, acesta este nivelul la care distanța dintre guvernanți și cetățeni este cea mai redusă. Cum este el organizat?

Încadrate de Loi sur les élections et les référendums dans les municipalités, alegerile municipale din Quebec au loc la dată fixă: în prima duminică a lunii noiembrie, la fiecare patru ani. Anul acesta ele se vor desfășura pe 7 noiembrie.

La Montreal, pentru a facilita aplicarea măsurilor sanitare în vigoare, scrutinul se va ține pe durata a două zile, 6 și 7 noiembrie. Votul anticipat va avea loc pe 31 octombrie, montrealezii având și de data aceasta o zi în plus – 30 octombrie – la dispoziție. Ce votăm la aceste alegeri?

Primari, consilii, paliere locale și supralocale

Municipalitățile, structuri de bază ale palierului local, au puteri de intervenție în multiple domenii, inclusiv amenajarea teritoriului și planificarea urbană, axele rutiere municipale, alimentarea cu apă potabilă, dezvoltarea comunitară și culturală etc. De asemenea, municipalitățile au putere de taxare și evaluare funciară.

Scrutinele municipale permit alegerea membrilor consiliului unei municipalități locale. Reprezentanții aleși, întruniți în consiliu, reprezintă populația. Rolul lor este de a lua decizii cu privire la orientările și prioritățile municipalității pe care o reprezintă. În Quebec există peste 1,100 de consilii municipale.

Consiliul unei localități cu mai puțin de 20,000 de locuitori este compus dintr-un primar și șase consilieri municipali, dacă respectiva municipalitate nu a decis divizarea teritoriului său în districte electorale. Atunci când nu există o astfel de regulă, cetățenii votează pentru toate posturile de consilieri, precum și pentru cel de primar.

Localitățile de peste 20,000 de locuitori sunt împărțite în cel puțin opt districte electorale, fiecare dintre acestea fiind reprezentat de un consilier. Prin urmare, consiliul este format din cel puțin opt consilieri plus primarul. La alegeri cetățenii votează pentru postul de consilier în. districtul lor și pentru cel de primar, după cum se arată pe site-ul ministerului Afacerilor municipale.

La Montreal, consiliul municipal este format din 65 de aleși: primarul general, 18 primari de arondisment și 46 consilieri municipali. Consiliul municipal astfel format reprezintă principala instanță decizională a orașului Montreal. Acest for adoptă bugetul, regulamentele municipale, programele de subvenții și acordurile guvernamentale.

Arondismentul este o diviziune administrativă a orașului. La acest nivel se iau decizii și se adoptă regulamente în materie de urbanism, circulație și parcări, permise, cultură și recreere. Consiliul de arondisment este compus din primarul de arondisment, consilieri municipali și consilieri de arondisment.

La alegerile din noiembrie a.c., pe lângă cei 65 de aleși care vor face parte din consiliul municipal, montrealezii vor vota și 38 de consilieri de arondisment. În total, la Montreal, vor fi aleși 103 reprezentanți municipali, iar cetățenii, în funcție de arondismentul unde locuiesc, vor vota între două și cinci persoane pentru aceste funcții.

În afară de Montreal, alte șapte municipalități din Quebec sunt împărțite în arondismente.

În unele municipalități, palierul local al organizării municipale include și aglomerarea, i.e. o grupare formată din mai multe municipalități, care are competențe la nivel de interese colective cum ar fi: transportul în comun, serviciile de poliție și pompieri, eliminarea și recuperarea materialelor reziduale, locuințele sociale etc. Este vorba deci de o instanță responsabilă de gestionarea în comun a mai multor servicii municipale.

Pe teritoriul Quebecului există 11 aglomerări. Ele sunt alcătuite dintr-o municipalitate centrală și municipalități reconstituite în urma reorganizării municipale din anii 2000-2006. Un consiliu de aglomerare este format din reprezentanți aleși ai tuturor municipalităților membre.

Aglomerarea Montreal este formată din municipalitățile Baie-D’Urfé, Beaconsfield, Côte-Saint-Luc, Dollard-des-Ormeaux, Dorval, Hampstead, Kirkland, L’Île-Dorval, Montréal-Est, Montréal-Ouest, Mont-Royal, Pointe-Claire, Sainte-Anne-de-Bellevue, Senneville și Westmount, Montreal fiind municipalitatea centrală.

Există, de asemenea, și municipalități regionale de județ – municipalités régionales de comté (MRC). În cadrul unei MRC sunt regrupate toate localitățile, rurale sau urbane, aflate pe teritoriul său, indiferent de talia lor. Vorbim deci de un palier supralocal ale cărui competențe se exercită la nivel de planificare regională, gestiune a materialelor reziduale, servicii de protecție împotriva incendiilor, dezvoltare locală și regională etc.

O municipalitate regională de județ este condusă de un consiliu format din primarii fiecărei localități componente plus orice alt reprezentant pe care actul de constituire al MRC îl stipulează. Consiliul este condus de un prefect care fie este ales de consiliu, fie de către cetățenii care locuiesc pe teritoriul MRC. În cadrul alegerilor municipale generale din 7 noiembrie, 18 MRC își vor alege prefectul prin vot universal.

Tot la un nivel supralocal avem și comunitățile metropolitane. Există două astfel de structuri în Quebec, la Montreal și Quebec. Rolul lor este de a asigura o mai mare coerență în planificarea și dezvoltarea teritoriului pe care îl acoperă. Competențele lor se întind în domenii precum locuințele sociale, transportul public și rețeaua rutieră metropolitană, managementul materiilor reziduale, purificarea apelor, asigurarea unei bune calități a aerului, infrastructurile, serviciile și activitățile cu caracter metropolitan, dezvoltarea economică și culturală etc.

Comunitățile metropolitane sunt conduse de consilii formate din oficiali aleși în municipalitățile care fac parte din teritoriul comunității.

Comunitatea metropolitană Montreal grupează 82 de municipalități, numărând circa patru milioane de locuitori. Consiliul său este format din 28 de membri. Comunitatea metropolitană Quebec este alcătuită din 28 de municipalități, cu o populație de 800,000 de locuitori. Consiliul său numără 17 membri.

CITIȚI ȘI:

Sistemul politic și sistemul electoral canadian: Câteva explicații
Cum funcționează un guvern minoritar?