Până pe 11 august, Galeria Valmi din Outremont, fondată de pictorița Valeria Gruia, prezintă expoziția Artistes peintres de Montréal menită să marcheze cei 20 de ani de existență ai acestei galerii.             

Expoziția, care a debutat pe 10 iunie, reunește șase artiste ale căror lucrări sunt grupate sub diverse tematici: Rachel Chavanne – Ici tout est possible, Sylvie Dalla – Le voyage des regards, Antonietta Gelfusa – Joie de vivre,  Maggie Romanovici – La joie de l’instant présent,  Georgeta Sevan – Soleil dans les cœurs, Valeria Gruia – Couleurs et lumières.

Lucrările Valeriei Gruia, cea care acum 20 de ani a creat acest spațiu expozițional, sunt asamblate pe diverse perioade, teme și tehnici de lucru. Majoritatea sunt acuarele, cu flori, peisaje terestre și marine, Valeria Gruia fiind membră a Asociației acuareliștilor profesioniști din Ville St-Laurent, unde predă și cursuri, și membră semnatară a Societății Acuareliștilor Canadieni, o distincție de înaltă clasă, primită anul trecut. Artista oferă cursuri și la Galeria Valmi, individuale sau de grup, atât adulților cât și copiilor, inclusiv pe perioada verii (de luni până sâmbătă, în fiecare săptămână).

Valeria Gruia – acuarelă.

Fiind un loc de partaj și de dialoguri culturale între pictori și public, Galeria Valmi oferă ocazional și ateliere cu pictori de mare calibru. Amintesc în acest sens pe renumitul acuarelist quebechez Pierre Tougas, care a fost invitat să țină un atelier în această primăvară, precum și pe acuareliștii soț-soție de mare talent, Roland Palmaerts (pictor belgian) și soția sa Odette, acuarelistă quebecheză.

Dacă mergeți să vizitați această expoziție, veți observa în vitrina principală trei lucrări de mari dimensiuni. Una dintre ele, cu temă urbană, în care culorile calde și pastelate animă geometria matematică din sticlă și metal a unei străzi printre zgârie-nori, este semnată de pictorița Rachel Chavanne. Celelalte două, executate în ulei, aparțin lui Maggie Romanovici și se intitulează „Floraison rouge” și „Floraison jaune”.

Maggie Romanovici – „Floraison rouge” și „Floraison jaune”, 30”x15” fiecare, ulei pe pânză de galerie.

Lucrările Georgetei Sevan, cea de-a treia pictoriță de origine română care s-a alăturat grupului expozițional, pot fi admirate într-un frumos grupaj cu temă florală, realizate în culori acrilice. Câteva din picturile ei merg spre abstracționism, prin repetiția motivelor florale. Acesta este și cazul compoziției tabloului „Le bleu des champs”, de dimensiuni mari (16” x 30”), care poate fi descris ca o adevărată simfonie de culoare albastră.

Georgeta Sevan – „Le bleu des champs”, 16”x30”, acrilic pe pânză.

Felicitări artistelor participante și Valeriei Gruia, care prin talent și perseverență a reușit, timp de două decenii, să angreneze artă de calitate în spaţiul ei. Îi urăm mulți ani înainte!

Galeria Valmi este situată la 1595 Ave Van Horne, Outremont, H2V 1L6. Expoziția se poate vizita de luni până vineri între orele 13:00 și 18:00 și sâmbăta de la 10:00 la 17:00. Pentru un rendez-vous, puteți suna la: 514-274-1796.