Rezultatele unui sondaj Léger privind politica de imigrație a guvernului Trudeau, care prevede o creștere masivă a numărului de imigranți pentru a atinge o jumătate de milion pe an începând cu 2025, indică o reticență din partea canadienilor vizavi de acest subiect. Surprinzător, opoziția cea mai mare nu este în Quebec.

La începutul lunii noiembrie, ministrul federal al Imigrației, Sean Fraser, a prezentat planul guvernului canadian privind imigrația pentru următorii ani. Un plan ambițios ce prevede ca începând din 2023 Canada să primească 465,000 de imigranți anual, majoritatea economici, pentru ca în 2025, numărul să atingă 500,000 – cu aproape 20% mai mulți ca în 2021.

Printre cele mai importante argumente invocate de guvern este penuria de mână de lucru cu care se confruntă Canada la ora actuală. Potrivit ministrului Imigrației, un milion de locuri de muncă sunt vacante, într-un moment în care imigrația este, aproape în totalitate, sursa creșterii forței de muncă. „Canada nu își va putea atinge potențialul economic dacă nu îmbrățișăm imigrația”, a mai spus ministrul.

CITIȚI ȘI: Imigrație în Canada: Schimbări importante în Clasificarea națională a profesiilor

Cum privesc canadienii planul federal privind imigrația?

La jumătatea lunii noiembrie, Léger a dat publicității un nou sondaj de opinie pe acest subiect, cu următoarea întrebare: „Guvernul Canadei a publicat recent noul său plan de imigrație, care constă în primirea a 465,000 de imigranți în 2023, 485,000 în 2024 și 500,000 în 2025. În 2021, Canada a admis peste 405,000 de imigranți. Care din aceste enunțuri reflectă cel mai bine opinia dvs. privind planul guvernului: prea mult, suficient, nu îndeajuns, nu știu/niciun răspuns?”

Aproape jumătate dintre respondenți (49%) sunt de părere că Ottawa prevede un număr prea mare de imigranți, în timp ce aproape o treime (31%) consideră că planul federal vizează numărul potrivit. Doar 5% estimează că este prea timid și că pragurile ar trebui să fie și mai mari, iar unul din șase canadieni nu are o părere sau refuză să răspundă la această întrebare.

Există, desigur, variații la nivel regional. În Quebec, după anunțarea de către federal a noilor praguri de imigrație, premierul François Legault – proaspăt reales cu o majoritate zdrobitoare – a declarat că economia și penuria de mână de lucru nu trebuie să prevaleze asupra protecției limbii franceze. Deja Quebecul, condus de un guvern CAQ, avea o problemă cu ținta de 400,000 de nou veniți pe an, pe care guvernul canadian a propus-o acum doi ani. Acum, la jumătate de milion de imigranți anual, problema devine și mai mare, a afirmat premierul.

CAQ a stabilit la 50,000 numărul de imigranți pe care provincia intenționează să-i primească pe an începând cu 2023. În timpul campaniei electorale, la sfârșitul lunii septembrie a.c., Legault a declarat că ar fi „suicidar” pentru Quebec să accepte mai mulți imigranți, având în vedere necesitatea de a contracara declinul francezei.

Sondajul Léger a arătat însă că cea mai fermă opoziție vizavi de planul guvernului federal în materie de imigrație nu vine de la populația quebecheză, ci de la cea din Preerii: 58% dintre respondenții din Saskatchewan și Manitoba și 56% dintre cei din Alberta consideră că obiectivele guvernului federal în materie de imigrație sunt prea mari. În Quebec, această opinie este partajată de 46% dintre respondenți. Ontario și British Columbia se situează la 48% și respectiv 49%, iar provinciile atlantice la 42%.

Analiza rezultatelor prin prisma intențiilor de vot ale respondenților arată că 65% dintre susținătorii conservatorilor cred că în virtutea acestui plan vor veni prea mulți imigranți în Canada, în timp ce doar 22% consideră că obiectivele sale sunt juste.

În rândul celor care sprijină Partidul liberal, jumătate sunt de părere că numărul noilor imigranți este adecvat, iar 30% că este prea mare.

În cazul electorilor NPD, părerile sunt aproape egal împărțite: 36% consideră că pragurile fixate sunt prea mari, în timp ce o proporție similară, 38%, consideră că sunt corecte.

Cei mai puțin dispuși să sprijine politica de imigrație a guvernului Trudeau par a fi simpatizanții Blocului québécois, care declară, în proporție de 71%, că obiectivele sunt prea mari, față de 19% care spun că acestea sunt corecte.

Ce motivează reticența populației?

Sondajul Léger sugerează că reticența canadienilor este motivată de îngrijorările lor vizavi de presiunea pe care un număr așa de mare de nou veniți o va exercita pe serviciile de sănătate, și așa foarte șubrede, și de amplificarea crizei locuințelor.

Astfel, la întrebarea dacă sunt îngrijorați de faptul că noul plan de imigrație va provoca „o cerere excesivă de locuințe și de servicii de sănătate”, o majoritate covârșitoare dintre respondenți (75%) spun că sunt preocupați (dintre care 42% foarte preocupați), comparativ cu 19% care se declară puțin sau deloc îngrijorați de aceste probleme.

Variațiile regionale sunt mici, nivelul de îngrijorare cu privire la posibila penurie de locuințe și servicii din cauza creșterii imigrației fiind aproximativ același în toată țara: 74% în Quebec și Alberta, 77% în Preerii și provinciile atlantice. Același lucru se poate observa și în funcție de intențiile de vot: susținătorii tuturor partidelor federale majore au exprimat puternice îngrijorări privind aceste probleme.

În prezentarea noilor obiective federale în materie de imigrație, ministrul Fraser a adresat îngrijorările privind accesul la locuințe, în special la cele cu prețuri decente, deja rare în multe regiuni ale Canadei, spunând că un număr sporit de imigranți va duce la creșterea numărului de locuințe construite, deoarece va remedia problema lipsei de forță de muncă din domeniul construcțiilor. Rămâne de văzut dacă liberalii vor reuși să convingă o parte considerabilă a electoratului că planul lor privind imigrația va fi benefic pentru populație și pentru Canada.

CITIȚI ȘI:

Democrația în America de Nord: Apetitul pentru forme de guvernare autoritare este în creștere în Canada și SUA