Festivalurile și marile evenimente reprezintă un element fundamental al identității montrealeze. Jazz, umor, dans contemporan, circ, poutine – pentru orice formă de artă, mâncare locală tradițională și în orice anotimp, la Montreal există un festival. Mai jos câteva sugestii pentru ieșiri în această primăvară sau în oricare moment al anului.

AURA la Basilica Notre-Dame din Montreal

L’expérience AURA la Basilica Notre-Dame din Montreal. FOTO: Moment Factory.

Arhitectura neogotică a faimoasei biserici montrealeze servește drept fundalul unei experiențe multimedia a cărei faimă a depășit granițele Canadei.

L’expérience AURA este prezentată într-o formulă reînnoită, cu mai multe momente muzicale și vizuale. Lumini, umbre, proiecții, muzică – frumusețea patrimonială a basilicii Notre-Dame, cea mai veche biserică neogotică din Canada și unul din simbolurile Montrealului, capătă noi valențe prin intermediul acestui spectacol conceput de studioul Moment Factory din Montreal. Tavanul impunător este transformat într-o pânză imensă, ogivele sale părând să respire într-un caleidoscop de culori. Imitând urcarea sau coborârea fiecărei note din muzica magistral compusă pentru acest spectacol, lasere rapide oferă un spectaculos dans de-a lungul orgii Casavant a bisericii.

Spectacolul este permanent și este oferit de luni până sâmbătă, de două ori pe zi.

Experiența completă, inclusiv parcursul iluminat de dinaintea show-ului, durează în jur de 45 de minute. Spectacolul în sine durează 25 de minute. Ușile se deschid cu 30 de minute înainte. Costul unui bilet este de 34$/persoană adultă (există reduceri pentru vârsta de aur, iar copiii sub 5 ani intră gratuit). Detalii la: www.aurabasiliquemontreal.com.

ECHO, noul spectacol al Cirque du Soleil

Noul spectacol ECHO al Cirque du Soleil este o poveste despre evoluție văzută prin ochii unei protagoniste feminine pe nume Future. FOTO: Facebook/Cirque du Soleil ECHO.

Cirque du Soleil a revenit în orașul său natal, în cortul din Vechiul Port (pe rue de la Commune), pentru premiera mondială a noului său show, ECHO, care a avut loc pe 20 aprilie. Spectacolul va fi prezentat pe tot parcursul primăverii și verii.

Scris de celebra artistă britanică Es Devlin și regizat de Mukhtar Omar Sharif Mukhtar, ECHO este cel de-al 20-lea spectacol al Cirque du Soleil. Fructul a trei ani de muncă, ECHO este o poveste despre evoluție văzută prin ochii unei protagoniste feminine pe nume Future. Trecând prin diferitele etape ale procesului de evoluție, protagonista și apropiații săi descoperă că acțiunile lor au puterea de a schimba lumea. Spectacolul explorează echilibrul prețios dintre oameni, animale și lumea în care trăim și pe care o partajăm cu toții.

ECHO se bazează pe valorile conexiunii, inspirației și voinței”, spune regizorul spectacolului. „Avem capacitatea de a vizualiza și de a crea lumea în care vrem să trăim dacă ne punem mințile împreună și încurajăm mișcarea tinerilor de astăzi.”

Pe scurt, un show cu acrobații îndrăznețe, plin de culoare, speranță, magie și poezie. Reprezentațiile au loc zilnic, din 20 aprilie până pe 20 august.

Orar, prețuri și achiziționare de bilete la: www.cirquedusoleil.com.

Plural, târg de artă contemporană în Vechiul Port

Plural, târg de artă contemporană în Vechiul Port.

Plural este un eveniment ce are loc între 21 și 23 aprilie pe Grand Quai du Port de Montréal (200 rue de la Commune Ouest) și care face elogiul unui medium adesea subestimat: hârtia.

Denumirea „Plural” este una nouă, până acum acest târg, creat în 2007, fiind cunoscut sub numele de „Papier”. Organizat de Asociația galeriilor de artă contemporană (AGAC), Plural reunește peste 49 de galerii provenind din opt orașe canadiene, reprezentând o ocazie excelentă de a descoperi artiști contemporani canadieni din toată țara.

Evenimentul are și o componentă virtuală, gratuită, pe site-ul plural.art, unde puteți găsi mai multe informații și achiziționa biletele pentru expoziția din Port. Costul unui bilet pentru adulți este de 20$; sunt oferite reduceri pentru studenți și vârsta de aur, iar copiii sub 12 ani intră gratuit. Atenție însă, biletele nu sunt disponibile la fața locului, ele putând fi cumpărate doar online.

OASIS immersion la Palais de congrès

Expoziția Trasnsformé, experiență imersivă compusă din lucrări concepute inițial pentru căști de realitate virtuală. FOTO: Facebook/OASIS immersion.

OASIS immersion reprezintă cea mai mare destinație imersivă permanentă din Canada. Situată într-un spațiu multimedia la parterul Palatului de congrese din Montreal (301 rue Saint-Antoine Ouest), OASIS oferă trei galerii imersive, două instalații luminoase și include și o zonă cu o cafenea/lounge și un butic.

Site-ul găzduiește expoziții captivante inspirate de oameni, locuri și idei care modelează și galvanizează lumea la ora actuală. Pe afiș în acets moment se află expozițiile Transformé, un omagiu fascinant adus industriei realității virtuale, o experiență imersivă deambulatorie, compusă din lucrări concepute inițial pentru căști de realitate virtuală, și VAN GOGH – Distorsion, care a fost extinsă până pe 11 iunie 2023. VAN GOGH – Distorsion este o expoziție unică în lume, concepută la Montreal, ce oferă o călătorie plină de lumină și culoare în universul creator al pictorului olandez, prin intermediul a peste 225 de picturi, desene și schițe. În a doua parte, expoziția propune un exercițiu de imaginație: ce ar fi putut Van Gogh realiza cu instrumentele creative și tehnologice de astăzi, plecând de la temele recurente în opera sa – noapte, soare, flori, culori, câmpuri, natură, printr-o simbioză minimalistă între imagine și sunet.

OASIS immersion a fost concepută în conformitate cu cele mai bune practici de media experiențială din lume. Iată câteva elemente importante privind aspectele sale tehnice: 119 difuzoare de sunet surround, 105 proiectoare cu laser, 2,000 de metri pătrați de suprafață de proiecție, un sistem de iluminat LED cu instalații arhitecturale și ambiante.

Parcurgerea expozițiilor durează aproximativ 65 de minute pentru VAN GOGH – Distorsion și aproximativ 80 de minute pentru Transformé. Biletul pentru un adult costa 28$. Toate detaliile sunt disponibile la oasis.im.

Oasis Musicale

Catedrala Christ Church. FOTO: AJM Photography.

Dacă într-o sâmbătă după-amiază doriți un moment de seninătate, de ieșire din ritmul cotidian, opriți-vă la Catedrala Christ Church din centrul orașului (635 Sainte-Catherine Ouest). În fiecare sâmbătă, în acest frumos locaș de cult catalogat ca monument istoric – construit între 1857 și 1859 în stil neogotic – au loc concerte susținute de muzicieni emergenți canadieni și străini. Cel mai adesea concertele sunt de muzică clasică, însă în program poate fi și jazz, folk sau muzică internațională. În plus, aceste concerte săptămânale sunt gratuite (contribuție voluntară). Detalii la www.oasismusicale.ca.

CITIȚI ȘI:

Montreal, o capitală a stilului Art Deco