O tendință din ce în ce mai prezentă în Canada: chestiunile politice sunt transformate în arme, în detrimentul unității naționale, potrivit raportului „Top Risk” întocmit de Eurasia Group.
Eurasia Group este o firmă americană de consultanță specializată în evaluarea riscurilor geopolitice. Raportul său, dat publicității în luna ianuarie, susține că polarizarea care afectează politica americană și șubrezește democrația Statelor Unite, s-a răspândit și în Canada, după cum se arată într-un articol publicat de CBC.ca.
Deși Canada nu se află în Top 10 în ceea ce privește riscurile geopolitice sau de instabilitate, Eurasia Group a produs trei subrapoarte independente despre țările afectate de turbulențele politice la nivel mondial: Canada, Japonia și Brazilia.
Pentru Canada, majoritatea riscurilor provin din convulsiile politice ce se manifestă în Statele Unite – pe care Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, le descrie drept „Statele divizate ale Americii”. Cultura politică toxică de la Washington se revarsă peste graniță și este probabil ca acest fenomen să se amplifice în viitor, afirmă acesta.
„Presa și rețelele de socializare din Canada seamănă din ce în ce mai mult cu presa și rețelele de socializare din SUA”, a spus el la lansarea raportului. [Discursul online] „este disfuncțional. Abundă în dezinformare. Este profund polarizat. Este susținut de un segment de populație care nu reflectă canadianul obișnuit și nici americanul obișnuit.”
În Canada, chestiunile politice referitoare la energie și schimbări climatice sunt cel mai adesea folosite pentru câștiguri politice, în detrimentul unității naționale.
„Realitatea modelelor de business din media și social media în ambele țări împing oamenii și îi încurajează să interacționeze cu dreapta și stânga radicală”, a mai spus Ian Bremmer. „Iar acest lucru înseamnă să-l descrii pe Trudeau ca fiind socialist sau pe liderul conservatorilor, Pierre Poilievre, ca fiind un MAGA Trump. Niciuna din aceste descrieri nu este reală și corectă”.
Partea bună este că în Canada există o democrație politică funcțională și stabilă din punct de vedere economic. Dar asta nu exclude, în opinia președintelui Eurasia Group, un scenariu în care provincii precum Alberta și Ontario caută legături mai strânse cu state americane asemănătoare la nivel ideologic, în detrimentul federalismului canadian.
Acesta avertizează și asupra amenințărilor la adresa politicienilor. „Canada se îndreaptă – chiar dacă numărul armelor este mult mai mic decât în Statele Unite – spre mai multă violență politică”, a conchis el.
La nivel mondial
Principala amenințare geopolitică la scară planetară este Rusia, devenită cel mai periculos stat delincvent. Bremmer și directorul grupului, Cliff Kupchan, coautor al analizei, sunt de părere că strategia Moscovei de a dezbina Occidentul nu funcționează, fapt ce ar putea determina Rusia să renunțe la prudență și să înceapă să emită mai multe amenințări explicite privind utilizarea armelor nucleare.
Potrivit raportului, a doua cea mai alarmantă sursă de risc geopolitic este consolidarea puterii la Beijing de către președintele Xi Jinping.
A treia sursă de îngrijorare pentru Grupul Eurasia o reprezintă potențialul inteligenței artificiale (IA) de a manipula oamenii și de a perturba societatea. Grupul anticipează că 2023 va marca un moment de cotitură în această privință.
Totuși, în ciuda avertismentelor și a perspectivei generale sumbre, autorii susțin că există cel puțin un motiv întemeiat de a fi optimist: faptul că multe dintre cele mai pesimiste scenarii avansate de această organizație în anii precedenți nu s-au materializat.
„Amenințările la adresa viitorului democrației, care păreau grave anul trecut, par acum supraevaluate, având în vedere slăbiciunile flagrante ale regimurilor din Rusia, China și Iran. În Europa, există o coeziune mai solidă în elaborarea politicilor UE, iar în America, alegerile de la jumătatea mandatului s-au petrecut cu puține dintre tensiunile pe care le-am văzut în 2020”, a conchis Cliff Kupchan.