În data de 29 octombrie 2020 s-a stins din viață doctorul Alexandru Nicolescu-Zinca, un nume cunoscut și apreciat de mii de români montrealezi. Medic generalist și specialist în gerontologie, dr. Zinca a lucrat timp de aproape 25 de ani la unul dintre cele mai mari și renumite spitale canadiene, Hôpital général juif din Montreal. În paralel, a fost medic la CLSC Côte-des-Neiges, Clinique Medicale Diamant și director la Supercliniques GMF-Réseau.

Grație eforturilor sale, Clinica Diamant din Côte-des-Neiges este una din foarte puținele din Quebec în care, pe lângă medici generaliști, activează și numeroși medici specialiști. Tot doctorului Zinca i se datorează și faptul că această clinică are propriul său centru de analize și că astfel, pacienții care vin aici beneficiază rapid de cele mai bune servicii medicale.

Pasiunea pentru profesia sa a fost una dintre cele mai marcante calități ale doctorului Zinca. A militat ani de zile pentru recunoaşterea diplomelor medicilor străini în Quebec, iar în 2010, în urma cutremurului care a devastat Haiti, a plecat ca medic voluntar la Port-au-Prince pentru a oferi o mână de ajutor – o mărturie a caracterului său profund uman și generos.

Pe lângă orele petrecute la spital, la CLSC și la clinică, dr. Zinca a găsit mereu timp pentru a răspunde la întrebări și pentru a revizui numeroase articole de nutriție și sănătate apărute în Accent Montreal. Datorită bunăvoinței sale, din 2014, am putut publica informații medicale de primă mână, pe înțelesul tuturor.

Din păcate, dr. Zinca a pierdut bătălia cu cancerul la 69 de ani.

Pentru miile de pacienți pe care i-a îngrijit de-a lungul anilor, mulți dintre ei de origine română, el va rămâne un om deosebit, un medic îndrăgostit de meseria sa și un excelent diagnostician.

3 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa ocroteasca acest OM deosebit. Pentru mine cineva tare drag s-a dus. Odihneste-te in pace Dr. Zinca.

    Va rog tare mult daca aveti informatii privind loculul unde este depus, unde si cand va fi inmormantat, v-as fi TARE RECUNOSCATOR sa-mi spuneti

Comments are closed.