La Editura Petite-Rivière-Saint-François a apărut recent o nouă colecție, literară și artistică, intitulată „Les Temps présents”. Peste 30 de artiști plastici și autori qubechezi importanți au fost invitați să-și exprime reflecțiile despre timpurile prezente, pe teme sociale și de actualitate internațională. Printre aceștia se numără și artista de origine română Anca Ciupitu, care a participat la acest proiect cu pictura „Le ciel à l’envers”.

Iată ce spune Gaëtan Lavoie, fondatorul, în 2003, a Editurii Petite-Rivière-Saint-François (care este și autor, jurnalist și producător de televiziune) des-pre Anca Ciupitu și lucrarea ei inclusă în volum: „Anca pictează ca și cum s-ar interoga (asupra realității) fără încetare. Pictează frumos, chiar dacă nu încearcă să placă cu orice preț. Nu pot să nu observ talentul și evoluția picturii sale. Ea mi-a propus (n.a. pentru carte) tabloul «Le ciel à l’envers». Imediat m-am gândit că alpinistul, fotograful și marele explorator Jean-Pierre Danvoye ar putea acompania această operă de artă cu un scurt text despre escaladarea celor mai înalte vârfuri din lume, pe care le-a urcat în ultimele decenii. Acești doi artiști, atât de diferiți, au în comun talentul de a știi să privească, să observe și să povestească, să redea, fiecare în felul lui, universul pe care îl descoperă.”

Volumul a fost prezentat publicului în cadrul unui simpozion care a avut loc pe 19, 20 și 21 august la cabana Gabrielle-Roy din mica localitate Petite-Rivière-Saint-François.

Aceasta este cea de-a doua colaborare între Gaëtan Lavoie și Anca Ciupitu, după proiectul „Le jardin de la diversité” de acum câțiva ani.