Inflația în Canada se situează la 7,6%, marcând prima scădere înregistrată din iunie 2021.
Potrivit raportului publicat de Statistique Canada la jumătatea lunii august, rata inflației a scăzut la 7,6% în iulie, aceasta reprezentând prima scădere din ultimul an față de luna precedentă.
În iunie, inflația s-a ridicat la 8,1%, un record ce n-a mai fost bătut de 39 de ani. Prețul benzinei a constituit cel mai important factor ce a dus la creșterea globală a ratei inflației.
O lună mai târziu, prețul benzinei a început însă să scadă și, potrivit indicelui prețurilor de consum de la Statistique Canada, canadienii au plătit în iulie cu 9,2% mai puțin decât în iunie. Aceasta este prima oară din aprilie 2020 când prețul benzinei se diminuează în raport cu luna precedentă.
Așa cum notează CBC.ca, Ontario este provincia unde s-a înregistrat cea mai semnificativă scădere comparativ cu luna anterioară, de 12,2%, după ce la 1 iulie guvernul provincial ontarian a implementat o redu-cere a taxelor pe benzină și combustibil.
Creșterea vertiginoasă a inflației pare să se atenueze așadar, așa cum numeroși economiști au anticipat. Însă tendința descendentă observată este departe de ținta de 2% a Băncii Canadei.
Situația în Quebec
Și aici indicele prețurilor de consum a cunoscut o lejeră scădere. Pe o bază anuală, din iulie 2021 până în iulie 2022, prețurile au crescut cu 7,3%, în timp ce luna precedentă, din iunie 2021 până în iunie 2022, creșterea a fost de 8%.
Prețul benzinei a scăzut semnificativ, de la 2,25 dolari pe litru la jumătatea lunii iunie la 1,85 dolari la jumătatea lunii august. Prețurile alimentelor se stabilizează, piața imobiliară s-a liniștit, costurile asociate locuirii par să nu mai crească.
Ministrul provincial al Finanțelor, Eric Girard, crede că vârful inflației a fost atins în iunie și că acum asistăm la o scădere, însă, așa cum susțin toți experții, ministrul este de părere că „inflația va rămâne ridicată în trimestrul trei – iulie – septembrie – pentru a începe un declin mai semnificativ în trimestrul patru”, potrivit L’Actualité.
Creșterea globală a prețurilor a început să încetinească, însă totul este încă scump
Chiar dacă benzina e mai ieftină și piața imobiliară dă semne că s-a mai răcit, mai mult de jumătate din bunurile și serviciile de larg consum cresc cu o rată anuală de peste 5%. Față de aceeași perioadă anul trecut, la nivel canadian, prețurile la alimente au crescut cu 9,9% – cel mai rapid ritm din august 1981.
Produsele de panificație, băuturile nealcoolice, ouăle și fructele proaspete se numără printre articolele care au înregistrat cea mai rapidă creștere a prețurilor – în special produsele de panificație (13,6%), deoarece invazia rusă a Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la grâu.
Prețurile mai mari pentru servicii precum zborurile (cu 25,5%), gazele naturale (12,4%) și sejururile la hotel (10,1%) au fost cei mai notabili factori care au contribuit la creșterea prețurilor de la o lună la alta, pe fondul unui sezon estival mai aglomerat.
Inflația este deci încă omniprezentă în viețile canadienilor. Creșterea salariilor nu ține pasul, ceea ce duce la o pierdere a puterii de cumpărare.
Banca Canadei va continua să acționeze pentru a reduce inflația
La începutul pandemiei, Banca Canadei a decis să scadă dobânda de referință la 0,25% – nivel la care a menținut-o până în martie a.c. – și să ofere lichiditate piețelor prin relaxare cantitativă. Celor care au criticat aceste măsuri monetare de urgență, Tiff Macklem, guvernatorul băncii, a răspuns că ele au fost esențiale pentru a evita ca „o recesiune foarte profundă să nu se transforme într-o depresiune economică” pe fondul pandemiei.
Macklem a recunoscut însă că inflația „este prea mare”, dar s-a declarat încrezător în capacitatea Băncii Canadei de a reduce inflația la ținta de două procente și în capacitatea economiei canadiene de a face față unor dobânzi mai mari.
Luna trecută, banca a majorat dobânda de referință cu un punct procentual, la 2,5%. Este cea mai agresivă mișcare întreprinsă până acum de bancă în campania sa de a frâna inflația. Începută în martie, această politică monetară mai severă vizează să modereze cheltuielile și să reducă presiunea exercitată asupra prețurilor. Efectele nu sunt însă imediate – alte creșteri ale dobânzii sunt așteptate pe parcursul următorilor doi ani.
Ritmul și amploarea acestora vor fi determinate atât de factori interni, cât și externi. La nivel extern sunt constrângerile de aprovizionare existente pe plan mondial și războiul din Ucraina; la nivel intern avem felul în care economia canadiană va reacționa, căci aceasta nu trebuie încetinită până la punctul de a cădea în recesiune.
Tiff Macklem nu se așteaptă ca rata inflației pe un an să revină la 3% înainte de sfârșitul lui 2023 și la 2% înainte de sfârșitul lui 2024. Inițial, ținta era ca inflația să atingă 2% până la sfârșitul lui 2023.