Stilul Monei Ciciovan, în care se împletesc abstractul și figurativul, realismul și imaginația într-o viziune proprie, reconfigurează noțiunea artei peisagistice tradiționale.

O expoziție retrospectivă, care acoperă 20 de ani de activitate a pictoriței Mona Ciciovan, este în curs de desfășurare la Galeria Pop-Up din Montreal (4152 Saint-Denis). Pe simeze din luna mai, expoziția va mai dura pentru câteva săptămâni în octombrie.

Amplă, cu lucrări dispuse pe două etaje, această retrospectivă reunește tablouri din diferite perioade de creației ale artistei, cum ar fi „perioada aurie” – în care Mona Ciciovan s-a concentrat pe redarea luminii de toamnă ce învăluie, de cele mai multe ori, peisaje citadine – sau perioada „variațiilor în albastru”, din care au fost incluse lucrările Oasis și Niagara.

O altă serie reunește tablouri cu tema Retour à la terre, în care artista explorează culorile primare și textura. Păsările Paradisului, un triptic imens în sala de la parter, explorează ideea de ascensiune și privitorul poate întrevedea prin mai multe straturi de culoare și planuri, făpturi alungite, uneori înaripate, și păsări. Respectând ordinea cronologică, ultimele lucrări arată o preocupare spre întoarcerea la esență, la spiritual, și pentru explorarea diferitelor suporturi, cum ar fi plexiglas, aluminiu, lemn etc.

Expoziția retrospectivă a pictoriței Mona Ciciovan la Galeria Pop-Up din Montreal.
FOTO: Facebook/M.M.Ciciovan.

Expoziția retrospectivă a Monei Ciciovan ar trebui să se afle pe lista oricărui iubitor de artă, căci văzând-o simți că ai făcut o descoperire importantă în lumea artei. Expozitia poate fi vizitată cu programare la: mm.ciciovan@hotmail.com | 514-737-1650.

CITIȚI ȘI:

Expoziție T.K. Thomas, cu ocazia centenarului nașterii sale
A la rencontre de Stanca Lonean
O nouă statuie a poetului Mihai Eminescu a fost dezvelită la Montreal – Galerie foto