Acest tratament injectabil distruge ADN-ul celulelor canceroase prin intermediul radioactivității precis direcționate, relatează CBC News.

Cercetătorii canadieni în domeniul cancerului contribuie din plin la eforturile globale de testare a terapiei alfa țintite, despre care unii oncologi spun ca va deveni o nouă formă de atacare a cancerului la nivel celular.

Terapia alfa țintită distruge ADN-ul celulelor canceroase prin utilizarea particulelor alfa radioactive, despre care cercetătorii spun că sunt mai puternice în uciderea tumorilor canceroase decât tratamentele existente comparabile și că dăunează mai puțin țesutului sănătos.

Nicio terapie alfa țintită nu a fost aprobată pentru utilizare în afara studiilor clinice, însă mai multe astfel de studii se află în etapele finale ale testării, cu potențialul ca în următorii ani să poate fi luate în considerare de către Health Canada și de autoritățile internaționale de reglementare.

Această terapie ar putea fi utilă în tratarea cancerului pancreatic, de prostată și de sân, precum și a cancerului neuroendocrin, un cancer rar ce afectează celulele care reglează producția de hormoni în organism.

Terapia alfa țintită „este o altă linie de tratament ce oferă speranță pacienților cu cancer”, este de părere dr. François Bénard, profesor la departamentul de radiologie al Universității British Columbia din Vancouver și cercetător la Cancer Research Institute din BC. Această terapie „poate prelungi viața, atenua simptomele și îmbunătăți calitatea vieții celor afectați de cancer”, a declarat acesta într-un interviu. 

Terapia alfa țintită face parte dintr-o categorie de tratamente de ultimă oră împotriva cancerului cunoscute sub numele de terapie cu radioligand, în care niște molecule special concepute să se lege numai de celulele canceroase sunt injectate în organism pentru a elibera particule radioactive care ucid tumorile.

Tratamentele din această categorie care au fost aprobate și care se folosesc la ora actuală se bazează pe izotopi ce emit particule beta. Ceea ce face din terapia alfa țintită un potențial pas înainte este faptul că particulele alfa emit radiații mai puternice într-un interval mai scurt de timp.

O minge de golf versus o minge de bowling

Dr. François Bénard compară tratamentele radiofarmaceutice cu particule beta cu aruncarea unor mingii de golf înăuntrul unei încăperi de sticlă: ele se pot rostogoli pe o distanță destul de mare, provocând diverse pagube pe parcurs.

Pe de altă parte, spune Bénard, terapia alfa țintită „este ca și cum ai arunca o minge de bowling –  mult mai multe pagube, dar pe o suprafață mult mai limitată”.

Dr. Gerald Batist, director al Segal Cancer Centre de la Spitalul General Evreiesc din Montreal, participă la mai multe studii clinice privind tratarea unor tipuri de cancer cu terapie alfa țintită.

„Dimensiunile impactului potențial al acestor terapii abia acum încep să fie explorate”, a spus dr. Batist într-un interviu.

Unul din studiile sale clinice testează o metodă de tratare a cancerului de prostată prin introducerea la locul cancerului a unor mici sfere încărcate cu particule alfa.

Deși particulele alfa pot transporta radiații puternice, ele nu pot pătrunde în piele, putând fi blocate de ceva la fel de subțire ca hârtia. Din acest motiv, nu este nevoie ca terapia alfa țintită să fie administrată în încăperi protejate de tipul celor în care are loc radioterapia tradițională.

„Sunt foarte încântat de acest lucru”, a spus dr. Batist. „Dacă putem trata pacienții fără a fi nevoie să-i aducem la spital sau să folosim încăperi buncăr pentru fiecare tip de tumoră, aceasta reprezintă o schimbare majoră pentru sistemul nostru de sănătate”, a adăugat el.  

CITIȚI ȘI:

Legătura dintre alcool și cancer: chiar și în cantități mici există riscuri