Din motive de siguranță, Comitetul Național pentru Imunizare (National Advisory Committee on Immunization, NACI) recomandă întreruperea administrării vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani, potrivit CBC News.

Ca urmare a acestei recomandări, Quebecul a suspendat, la rândul său, inocularea acestui vaccin la adulții până în 55 de ani. Decizii similare au fost luate și în celelalte provincii. Acestea sunt măsuri de precauție, căci până în prezent în Canada nu există vreun caz confirmat de tromboză provocată de vaccinul Covishield.

Covishield este versiunea indiană a vaccinului Oxford-AstraZeneca, cea care a ajuns în Canada. Serum Institute of India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume considerând volumul, a încheiat un acord cu AstraZeneca pentru a produce un miliard de doze din vaccinul său împotriva COVID-19. Peste 110,000 de doze Covishield au fost administrate în Quebec, din cele mai bine de 500,000 distribuite în Canada. Primele doze din vaccinul AstraZeneca (1,5 milioane) urmează să ajungă aici, din Statele Unite, în data de 30 martie. Dintre acestea, 339,600 sunt alocate Quebecului. Canada are o înțelegere cu AstraZeneca pentru livrarea mai multor milioane de doze în următoarele luni.

Decizia autorităților sanitare canadiene de a recomanda sistarea, cel puțin temporară, a vaccinării cu AstraZeneca survine pe fondul unor îngrijorări privind posibilele sale efecte secundare, în special formarea unor cheaguri de sânge ce pot provoca tromboze. Deși rare, aceste situații pot fi foarte periculoase. Potrivit companiei farmaceutice, din analiza a 17 milioane de persoane care au primit doze din acest vaccin în Europa, au existat 37 de cazuri de persoane care au dezvoltat cheaguri de sânge. Legătura de cauzalitate nu este însă foarte clară. Cazurile de tromboze raportate au fost în majoritate la persoane (femei în special) sub 55 de ani.

Deși niciun caz de efecte secundare grave legate de vaccinul AstraZeneca/Covisheild nu a fost semnalat în Canada, colaborările și schimburile de informații la nivel internațional au determinat Santé Canada să impună condiții suplimentare de omologare pentru acest vaccin. Astfel, AstraZeneca va trebui să efectueze o evaluare amănunțită a riscurilor și beneficiilor vaccinului său în funcție de vârstă și sex în context canadian.

Inițial, când acest vaccin a fost aprobat în Canada, Comitetul Național pentru Imunizare a recomandat limitarea utilizării sale la persoanele peste 65 de ani. Pe 16 martie, NACI a revenit asupra acestei decizii, afirmând că există suficiente dovezi rezultate din campaniile de vaccinare desfășurate în diverse țări ale lumii pentru a recomanda vaccinul AstraZeneca/Covishield ca fiind sigur și eficace pentru persoanele de peste 65 de ani.

Pe 24 martie, Santé Canada a publicat însă o serie de simptome de monitorizat în urma vaccinării cu AstraZeneca/Covishield, precum dureri de cap puternice, dureri în piept, probleme de respirație, amețeli, tulburări de vedere sau umflarea picioarelor. Toate acestea necesită o atenție medicală imediată. Riscul de a dezvolta o tromboză se manifestă între 4 și 14 zile de la administrarea vaccinului.

Vaccinul continuă să fie recomandat celor peste 55 de ani căci, potrivit autorităților, probabilitatea de a dezvolta complicații în urma infectării cu SARS-CoV-2 este mai mare decât cea de a avea un efect secundar cauzat de acesta.

CITIȚI ȘI:

Vaccinurile anti-COVID-19 și transmiterea coronavirusului