O redeschidere parțială și progresivă a parcurilor naționale

Începând de azi, 20 mai, mai multe parcuri naționale din provincie și rezerve faunistice vor fi deschise pentru anumite activități. În această primă etapă a redeschiderii sunt incluse câteva trasee de drumeție, trasee pentru biciclete și lacuri pentru pescuit pe timpul zilei. Toate activitățile nautice rămân însă interzise.

Reuniunile în aer liber, permise începând cu 22 mai

Odată cu instalarea timpului frumos, reuniunile în aer liber vor fi permise, inclusiv în regiunea Montrealului, cu condiția ca acestea să respecte anumite elemente: cel mult 10 persoane, provenind din maxim trei familii diferite, care nu locuiesc sub același acoperiș. Distanțarea fizică de doi metri și spălarea frecventă a mâinilor trebuie respectate, iar purtarea unei măști este foarte încurajată.

Relaxarea măsurilor privind aceste întâlniri nu se aplică în spații interioare.

Serviciile de medicină privată, disponibile de la 1 iunie

Cabinetele stomatologice se vor deschide începând cu 1 iunie, dată la care serviciile de medicină privată din provincie vor fi disponibile populației. Iată o listă a acestor servicii, pe lângă cele stomatologice: fizioterapie, osteopatie, ergoterapie, masoterapie, psihologie, optometrie, acupunctură, naturopatie, terapie conjugală și familială, sexologie, nutriție, podiatrie, audiologie, ortofonie, servicii de toaletaj pentru animale etc.

Frizeriile, saloanele de coafură și cabinetele de estetică își vor putea relua activitățile din luna iunie

Reluarea serviciilor de îngrijire personală – coafură, estetică, cosmetică, manichiură/pedichiură, epilare, tatuaj etc. – se va face gradual, după modelul ridicării restricțiilor utilizat adesea până acum: mai întâi în afara regiunii Montreal, de la 1 iunie, și apoi și în metropolă, în cele 82 de municipalități care formează Communauté métropolitaine de Montréal, și la Joliette. Data pentru Montreal și împrejurimi și regiunea Joliette nu a fost încă stabilită.

Centrele de fitness și spa-urile nu sunt deocamdată incluse în aceste măsuri de relaxare a restricțiilor.

Măsuri speciale de protecție

Reluarea serviciilor de medicină privată, precum și redeschiderea businessurilor care oferă servicii de îngrijire personală se vor face aplicând o serie de măsuri speciale, conform unor ghiduri puse la punct de Commission des normes, de l’équité, de la santé et de la sécurité du travail (CNESST). Aceste ghiduri au la bază recomandările Institutului Național de Sănătate Publică din Quebec (INSPQ): limitarea numărului de persoane în sălile de așteptare, distanțarea de doi metri, dezinfectarea suprafețelor, echipamentelor și materialelor după contactul cu clienții, purtarea unei măști, ochelari de protecție sau vizieră și a unei bluze de protecție în cazul celor care oferă serviciile.

Clienții nu trebuie să aibă febră sau să prezinte simptome de COVID-19. Purtarea unei măști este foarte încurajată. În cazul cabinetelor dentare, clienții trebuie să utilizeze o apă de gură antiseptică înainte de orice tratament.

Populația în ansamblu va trebui să respecte în continuare instrucțiunile din partea autorităților din domeniul sănătății publice: spălatul des pe mâini, distanțarea fizică de doi metri și purtarea unei măști atunci când acest lucru nu este posibil – în mijloacele de transport în comun, în magazine, în orice spațiu închis unde se pot regăsi mai multe persoane în același timp.

Bilanțul COVID-19 în Quebec

44.775 cazuri confirmate, o creștere de 578 de cazuri în ultimele 24 de ore.
3.718 decese, cu 71 mai multe față de ziua precedentă.
1.516 persoane spitalizate (+20; aproximativ 200 transferate în alte unități de îngrijire).
183 persoane internate la terapie intensivă (+3).
12.822 persoane însănătoșite.

CITIȚI ȘI:

Redeschiderea magazinelor din regiunea Montrealului, menținută pentru 25 mai
Redeschiderea școlilor, amânată până în septembrie în regiunea Montrealului