Undă verde din partea Santé Publique pentru ridicarea restricțiilor privind redeschiderea magazinelor și a grădinițelor din regiunea Montrealului.

Inițial prevăzută pentru data de 11 mai, redeschiderea magazinelor care nu se află în centre comerciale și cele care se află în interiorul acestora dar au un acces direct din exterior, a fost amânată în regiunea Montreal mai întâi pe 18 mai și apoi pe 25. Amânările succesive au fost determinate de creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în această regiune și de o marjă de manevră considerată prea îngustă în ceea ce privește spitalele montrealeze, în termeni de paturi disponibile și personal medical.

Direcția generală de sănătate publică din Quebec a dat însă undă verde pentru redeschiderea magazinelor pe 25 mai, deoarece acum situația în regiunea Montrealului s-a mai ameliorat. Numărul de noi decese care s-au adăugat bilanțului în ultimele 24 de ore este de 34, reprezentând cel mai scăzut nivel zilnic de decese înregistrat începând din 12 aprilie, așa cum a subliniat premierul Legault.

Purtarea unei măști este foarte recomandată atât în mijloacele de transport în comun cât și în magazine, căci în astfel de circumstanțe distanțarea fizică de doi metri este foarte dificil, dacă nu imposibil, de practicat. Pe lângă un nivel în plus de protecție pe care ni-l oferim purtând o mască, acest gest reprezintă și un semn de respect față de ceilalți, o modalitate de a ne arăta altruismul protejându-i pe cei mai vulnerabili, ținând cont de faptul că oricare dintre noi poate fi un purtător asimptomatic de COVID-19 și deci și un potențial transmițător al bolii.  

În ceea ce privește grădinițele, redeschiderea lor este menținută pentru 1 iunie.

Reamintim că redeschiderea magazinelor considerate non-esențiale a început în Quebec, în afara Montrealului, în data de 4 mai. O săptămână mai târziu, pe 11 mai, sectorul construcțiilor a fost redeschis complet iar activitatea companiilor manufacturiere a fost reluată, cu anumite limite impuse privind numărul de angajați care pot lucra în același timp.

Reluarea operațiilor chirugicale amânate

În conferința de presă de astăzi, ministra Sănătății, Danielle McCann, a anunțat reluarea treptată a activităților chirurgicale în toată provincia, însă într-un ritm mai lent în regiunea Montrealului.

Aproximativ 68.000 de intervenții chirurgicale au fost amânate de la începutul pandemiei în Quebec.

Baraje rutiere ridicate

Începând de astăzi, barajele rutiere au fost ridicate în câteva regiuni din Estul Quebecului: Charlevoix, Bas-Saint-Laurent și Gaspésie. De asemenea, deplasările dintre Ottawa și Gatineau nu mai sunt restricționate. Populația este totuși încurajată să evite deplasările non-esențiale în oricare din aceste regiuni.

Bilanțul COVID-19 în Quebec

● 3.596 decese, cu 34 mai multe față de bilanțul zilei precedente
● 43.627 cazuri
● 1.771 de persoane sunt spitalizate, dintre care 179 la terapie intensivă
● 12.045 persoane însănătoșite

În Canada

Până în data de 17 mai, peste  1,3 milioane de teste de depistare a COVID-19 au fost administrate în Canada. Boala a fost detectată în aproximativ 5% dintre persoanele testate.

Până în prezent, 78.015 cazuri confirmate sau probabile au fost identificate în Canada. Mai mult de jumătate dintre cei afectați sunt considerați acum însănătoșiți.

COVID-19 a ucis 5.839 de canadieni.

Quebecul rămâne în continuare provincia cea mai afectată, cu 43.627 de cazuri și 3.596 de decese, urmată de Ontario cu 22.957 de cazuri și 1.904 de decese, de Alberta care numără 6.644 de cazuri și 127 de decese, British Columbia cu 2.428 de cazuri și 141 de decese, Nova Scotia cu 1.043 de cazuri și 55 de decese, Saskatchewan cu 591 cazuri și șase decese, Manitoba cu 289 de cazuri și șapte decese, și Newfoundland și Labrador cu 260 de cazuri și trei decese. New Brunswick, Insula Prințului Edward, Yukon și Teritoriile de Nord-Vest nu au în prezent niciun caz activ, toate cazurile înregistrate fiind acum vindecate. În Nunavut nu a fost semnalat niciun caz de COVID-19.