Profesoara de origine română Daniela Rus, directorul Laboratorului de Informatică şi Inteligenţă Artificială (CSAIL) al MIT, a fost selectată pentru a face parte din Consiliul Consultativ pentru Ştiinţă şi Tehnologie, care oferă consiliere Casei Albe pe teme critice referitoare la securitatea şi economia Statelor Unite, inclusiv recomandări privind viitorul muncii şi legate de sprijinul cercetărilor din domeniul ştiinţei şi tehnologiei din Statele Unite, informează publicația Tribuna Românească din Chicago, SUA.

Cercetarea ei în robotică, inteligență artificială și știința datelor se axează, în principal, pe dezvoltarea științei și inigeriei autonomiei, cu obiectivul pe termen lung de a construi un viitor în care mașinile sunt integrate în viața de zi cu zi, pentru susținerea sarcinilor cognitive, cât și fizice. Aplicațiile activității ei sunt ample și includ transportul, industria, medicamentele și planificarea urbanistică.

Daniela Rus s-a născut în 1963 la Cluj, iar în 1981 a terminat liceul „Nicolae Bălcescu” din oraș. A emigrat în SUA în anii ’80, iar în 1993, la 30 de ani, a devenit doctor în ştiinţa computerelor la celebra Cornell University.

CITIȚI ȘI:

Cercetătoarea Cătălina Curceanu, laureată a Premiului Societății Americane de Fizică
Ruxandra Botez: Pasiunea zborului și excelența în domeniul aeronauticii
Wladimir Paskievici: „Mi-am făcut datoria în viață. Posteritatea nu mă interesează”