Peste un miliard de dolari vor fi investiți într-o strategie națională de cercetare medicală pentru combaterea COVID-19. Această strategie este axată pe trei direcții majore: dezvoltarea unui vaccin, producerea unor tratamente și trasarea virusului.

Guvernul federal va investi în cercetare medicală pentru a înțelege mai bine boala COVID-19 și pentru a dezvolta infrastructura necesară luptei împotriva virusului în Canada. Inițial anunțat la 275 de milioane de dolari, fondul de investiție în cercetare a fost majorat la peste un miliard de dolari.

Cea mai substanțială sumă, 600 de milioane de dolari, va merge spre dezvoltarea unui vaccin aici în Canada și efectuarea de studii clinice. Fondurile vor fi distribuite pe doi ani, via Strategic Innovation Fund. Pentru eforturile internaționale de descoperire a unui vaccin, în special pentru teste pre-clinice și studii clinice care să asigure că un potențial vaccin COVID-19 este eficient și securitar, Canada va aloca 23 de milioane de dolari pentru Vaccine and Infectious Disease Organization-International Vaccine Centre (VIDO-InterVac).

Un vaccin ar fi cea mai bună soluție, însă cât de repede acesta ar putea fi disponibil rămâne de văzut. Între timp, alte soluții ar putea fi eficace. Un proiect condus de Genome Canada se va axa pe cercetări menite să traseze virusul, diferitele tulpini ale acestuia și diferitele feluri în care se manifestă boala. Genome Canada este o organizație non-profit care, prin utilizarea tehnologiilor bazate pe genomică, urmărește ameliorarea sănătății și vieții canadienilor. Ea este finanțată de guvernul federal, iar pentru acest proiect de cercetare va primi 40 de milioane de dolari.

Guvernul a creat și un Grup de lucru COVID-19 axat pe imunitate (COVID-19 Immunity Task Force) ce va funcționa sub conducerea unui comitet de specialiști din care vor face parte  Dr. David Naylor, Dr. Catherine Hankins, Dr. Tim Evans, Dr. Theresa Tam și Dr. Mona Nemer. Acest grup de lucru va fi însărcinat cu coordonarea unui vast program de trasare a virusului și evaluare a imunității în rândul populației canadiene. Vor fi întreprinse studii vaste, bazate pe teste sangvine, pentru a determina răspândirea virusului și oferi estimări fiabile privind imunitatea canadienilor și potențiale populații vulnerabile. Se estimează că cel puțin un milion de canadieni vor fi testați pe parcursul a doi ani ca parte a studiului.

Actualele teste care se fac în Canada – testele PCR, abrevierea de la polymerise chain reaction – verifică prezența virusului în organism și deci reprezintă o bună metodă de a afla cine este infectat. Testarea imunității identifică răspunsul imun al organismului, adică anticorpii, și dezvăluie cine a fost expus anterior virusului și a dezvoltat imunitate. Împreună, cele două tipuri de teste vor oferi o imagine mai bună a numărului total de persoane care au fost infectate.

CITIȚI ȘI: Este posibil să știm dacă o persoană a avut COVID-19 după ce s-a vindecat?

Datele obținute vor avea întrebuințări multiple, de la dezvoltarea unui potențial vaccin până la identificarea celor mai eficiente măsuri de sănătate publică.

La ora actuală, aproximativ 20.000 de canadieni sunt testați zilnic pentru a determina dacă au COVID-19, un număr aproape dublu față de cel de la începutul acestei luni. Testarea trebuie însă să se accelereze și mai mult înainte ca să putem începe reluarea activităților obișnuite, a afirmat premierul Trudeau.

CITIȚI ȘI:

De ce va dura mai mult de un an pentru ca un vaccin COVID-19 să ajungă pe piață
O persoană care s-a vindecat de COVID-19 dezvoltă imunitate?