Anul 2018 se încheie într-o notă foarte pozitivă pentru colaboratoarea noastră la rubrica de Știință & Tehnologie, dr. Cătălina Curceanu, prim-cercetător în fizică experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) – Laboratori Nazionali di Frascati (Roma, Italia). Alături de Stephen L. Adler de la Institute for Advanced Study (Princeton, SUA), dr. Curceanu a primit Premiul pentru Inovare în Fizică Fundamentală pe 2018, acordat de American Physics Society, Gordon and Betty Moore Foundation. Această distincție le-a fost oferită celor doi cercetători pentru un proiect inovator în domeniul fizicii cuantice.

Grație acestei recunoașteri, Cătălina Curceanu va putea lucra cu Stephen Adler la verificarea experimentală a modelelor de colaps ale funcției de undă, care vor fi efectuate la cel mai mare laborator subteran din lume, Gran Sasso (Italia). Acest proiect de cercetare vizează o mai bună înţelegere a teoriei cuantice, cu implicații importante pentru tehnologiile viitoare.

Tot anul acesta, în luna octombrie, dr. Curceanu a fost decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, pentru contibuția sa importantă îndomeniul ştiinţelor exacte și pentru dăruirea și profesionalismul cu care s-a impus în elita cercetării internaţionale de profil.

  CITIȚI ȘI: Dr. Cătălina Curceanu, decorată de președintele României

În septembrie, ea a obținut premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle Fellowship”, ca urmare a colaborării pe care a inițiat-o cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în noul laborator subteran de la Stawell, Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introdu numele

+ 34 = thirty five