Anul 2018 se încheie într-o notă foarte pozitivă pentru colaboratoarea noastră la rubrica de Știință & Tehnologie, dr. Cătălina Curceanu, prim-cercetător în fizică experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) – Laboratori Nazionali di Frascati (Roma, Italia). Alături de Stephen L. Adler de la Institute for Advanced Study (Princeton, SUA), dr. Curceanu a primit Premiul pentru Inovare în Fizică Fundamentală pe 2018, acordat de American Physics Society, Gordon and Betty Moore Foundation. Această distincție le-a fost oferită celor doi cercetători pentru un proiect inovator în domeniul fizicii cuantice.

Grație acestei recunoașteri, Cătălina Curceanu va putea lucra cu Stephen Adler la verificarea experimentală a modelelor de colaps ale funcției de undă, care vor fi efectuate la cel mai mare laborator subteran din lume, Gran Sasso (Italia). Acest proiect de cercetare vizează o mai bună înţelegere a teoriei cuantice, cu implicații importante pentru tehnologiile viitoare.

Tot anul acesta, în luna octombrie, dr. Curceanu a fost decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, pentru contibuția sa importantă îndomeniul ştiinţelor exacte și pentru dăruirea și profesionalismul cu care s-a impus în elita cercetării internaţionale de profil.

  CITIȚI ȘI: Dr. Cătălina Curceanu, decorată de președintele României

În septembrie, ea a obținut premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle Fellowship”, ca urmare a colaborării pe care a inițiat-o cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în noul laborator subteran de la Stawell, Australia.