Cel de-al doilea val de COVID-19 poate fi evitat, dar omenirea va fi nevoită să trăiască mult timp cu această infecţie, deoarece nu există încă o dată sigură pentru un vaccin, a declarat directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Europa, Hans Kluge, citat de Agerpres.

„Cel de-al doilea val nu este ceva ce nu poate fi evitat. Chiar dacă tot mai multe ţări adoptă măsuri de relaxare şi există un risc clar de reizbucnire a infecţiei”, a precizat şeful regional al OMS la o teleconferinţă.

Kluge a subliniat că în prezent lucrurile „nu stau mai bine decât la începutul anului”, întrucât nu există un vaccin împotriva maladiei COVID-19. „Vestea bună este că am învăţat multe din primul val şi, dacă va mai fi altul, vom fi pregătiţi”, a adăugat responsabilul OMS.

În ce priveşte vaccinul, el a precizat că „încă nu există o dată concretă pentru elaborarea lui”, deşi oameni de ştiinţă din întreaga lume lucrează în acest sens. Când va exista un vaccin, a subliniat el, OMS va face tot ce-i stă în putinţă pentru a-l putea distribui în mod echitabil între ţările lumii.

Kluge a declarat că, în pofida unei scăderi a numărului de contagieri, riscurile încă persistă în multe ţări: „În unele asistăm la o stabilizare a situaţiei şi la o descreştere graduală a infecţiilor; Rusia şi Ucraina au intrat pe acest drum” a precizat el.

În Rusia numărul total al contagierilor depășește 430,000, iar în Ucraina el se situează la aproape 25,000.

OMS a cerut ţărilor din Europa, inclusiv Rusiei, să respecte recomandările sale în momentul flexibilizării restricţiilor, mai ales că Moscova a anunţat organizarea unor evenimente de masă, precum Târgul anual de carte din acest sfârşit de săptămână din Piaţa Roşie sau parada militară din 24 iunie.

CITIȚI ȘI:

Câți români din străinătate s-au îmbolnăvit de COVID-19?