Canada a semnat acorduri cu gigantul farmaceutic Pfizer și compania americană de biotehnologie Moderna pentru a procura milioane de doze din vaccinurile împotriva COVID-19 pe care aceste două entități sunt pe cale să le dezvolte.

Cele două acorduri sunt condiționate de omologarea respectivelor vaccinuri de către Santé Canada, care trebuie să certifice că acestea sunt securitare și eficace.

Pfizer estimează că va putea cere o autorizație în acest sens chiar din această toamnă, în octombrie, și că până la sfârșitul anului va putea produce până la 100 de milioane de doze; compania prevede producerea a 1,3 miliarde de doze până la sfârșitul lui 2021.

Atât Pfizer cât și Moderna au demarat săptămâna trecută faza a treia a studiilor clinice pentru potențialele vaccinuri împotriva COVID-19 pe care le dezvoltă. În această fază, vaccinele sunt testate pe scară largă. Pfizer de exemplu are un eșantion de 30,000 de participanți (voluntari) cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani.

Directoarea Sănătății publice din Canada, dr. Theresa Tam, a avertizat recent că un vaccin nu va pune rapid capăt pandemiei, că vaccinurile reprezintă o speranță însă ele nu sunt o soluție miracol pentru noul coronavirus.

CITIȚI ȘI:

Vaccinuri și COVID-19: Canada vizată de ciberatacuri rusești