Facebook a eliminat recent o reţea de conturi care promova, din România, campania pentru realegerea lui Donald Trump.

Peste o sută de astfel de conturi au fost șterse, atât de pe Facebook, cât și de pe Instagram (aplicație deținută de Facebook). Multe dintre ele erau prezentate ca fiind americane, iar unele administrau pagini de fani Trump. Pe conturile respective erau publicate postări despre sprijin pentru liderul american din partea conservatorilor, negrilor americani, al creştinilor şi adepţilor grupării QAnon care răspândeşte teorii ale conspiraţiei. Fabrica de troli funcționa sub umbrele precum „BlackPeopleVoteForTrump” sau „We Love Our President.”

Cercetătorii de la Atlantic Council (think tank american, fondat în 1961, în domeniul relațiilor internaționale) au descoperit că multe dintre postările fermei de troli proveneau de la un personaj numit „David Adrian”, care folosea o fotografie de profil furată și susținea că locuiește atât în ​​România, cât și în Montana. Facebook, Instagram și Twitter au eliminat multiple conturi legate de acest personaj.

Fermele de troli – grupuri de persoane care lucrează împreună pentru a manipula discursul online prin intermediul unor conturi false – sunt adesea externalizate și achiziționate de guverne sau companii străine pentru a promova anumite puncte de vedere politice. Facebook nu a găsit însă „dovezi clare ale unei motivații financiare” în legătură cu această fermă de troli sau „legături clare cu actori comerciali cunoscuți din acest spațiu”.

De asemenea, Facebook și Instagram au eliminat numeroase conturi false conectate la publicația conservatoare The Epoch Times, care promovează teorii conspiraționiste pro-Trump despre coronavirus și protestele din SUA. Astfel, 303 de conturi, 181 de pagini, 44 de grupuri Facebook și 31 de conturi Instagram, urmărite de peste 2 milioane de persoane, au fost șterse.

Toate aceste conturi au fost eliminate pentru un „comportament neautentic coordonat”. În total, în iulie, Facebook și Instagram au șters peste 1.000 de conturi identificate drept neautentice prin comportamentul lor vizând înşelarea publicului în ceea ce priveşte intenţiile sau originile lor.

CITIȚI ȘI:

Analiză | Mass-media, de la democratizare la fake news