Pe 14 martie, majoritatea restricțiilor sanitare vor fi ridicate, după cum a indicat premierul François Legault. „Vom reveni la o viață mai normală”, a declarat acesta.

Considerând scăderea numărului de spitalizări din ultimele trei săptămâni, de la 3,400 la circa 2,400, Quebec a anunțat un calendar privind relaxarea măsurilor sanitare. Astfel, începând de sâmbătă, 12 februarie, nu va mai exista o limită a numărului de persoane care se pot întâlni într-o locuință privată. Totuși, Sănătatea Publică recomandă prudență și ca acest număr să fie de maxim zece persoane sau trei bule familiale.

De la aceeași dată, 12 februarie, restaurantele vor putea permite ca zece persoane (sau trei bule familiale) să fie așezate la aceeași masă. Limitele privind capacitatea de funcționare a restaurantelor vor fi eliminate începând cu 14 martie.

De asemenea, vizitele în centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD) vor fi permise persoanelor care au un pașaport vaccinal.

Magazinele vor funcționa la capacitate maximă din 21 februarie, iar sălile de spectacol și cinematografele din 28 februarie, cu excepția Centrelor Bell și Videotron. Barurile și cazinourile se vor putea deschide în aceeași zi la o capacitate de 50%, iar de pe 14 martie, odată cu amfiteatrele, la capacitate maximă.

Tot din 28 februarie, munca la distanță nu va mai fi obligatorie, ci doar o recomandare. De asemenea, la această dată se vor putea relua și turneele și competițiile sportive.

În ceea ce privește pașaportul vaccinal, acesta va rămâne în vigoare până cel puțin pe 14 martie. Ministrul Sănătății, Christian Dubé, a afirmat că în cazul în care ne vom confrunta cu un al șaselea val, pașaportul vaccinal va fi un instrument foarte util. „Pașaportul vaccinal este aici pentru a rămâne”, a conchis el.

Portul măștilor în clase va fi menținut de asemenea până pe 14 martie, după cum a precizat directorul Sănătății publice, dr. Luc Boileau. După această dată, măsura va fi evaluată funcție de evoluția situației epidemiologice.

Menționăm că începând de luni, 14 februarie, pașaportul vaccinal va fi eliminat în provincia Saskatchewan, iar de la sfârșitul lunii măștile nu vor mai fi obligatorii la interior.

În Quebec, calendarul ridicării restricțiilor poate fi modificat – unele date devansate, altele amânate – însă scenariul cel mai probabil rămâne cel eșalonat până la data de 14 martie. Potrivit primului ministru, Quebec prevede ridicarea urgenței sanitare după adoptarea unui proiect de lege care să încadreze utilizarea măsurilor excepționale ce vor fi păstrate, precum utilizarea pașaportului vaccinal și primele salariale acordate lucrătorilor din domeniul sănătății. Proiectul va fi depus în Parlament în luna martie, iar adoptarea lui ar putea avea loc în această primăvară.

Marți, 8 februarie, în Quebec au fost raportate 58 de noi decese. Spitalizările au înregistrat o scădere de 45 de persoane, situându-se acum la 2,380. Numărul personalului medical absent din cauza Covidului a scăzut la 11,000, de la 20,000 cât s-a înregistrat în cel mai dificil moment al valului Omicron și al pandemiei.