Oamenii fericiți sunt, în general, mai sănătoși. Cum putem așadar să ne cultivăm  fericirea?

Persoanele care se descriu ca fiind fericite tind să aibă mai puține probleme de sănătate, un risc mai scăzut de depresie și o viață mai lungă. Dar ce se întâmplă dacă nu suntem veseli în mod natural? Putem să devenim mai fericiți, mai ales în perioadele dificile?

Răspunsul este da, căci se pare că majoritatea oamenilor își pot ameliora gradul de fericire, așa cum arată un articol de la Harvard Medical School.

Cercetările de până acum sugerează faptul că, în medie, 50% din nivelul general de fericire al unui individ este determinat de genetică, însă 40% se află sub controlul nostru iar 10% este determinat de circumstanțe. Prin urmare, chiar și cineva care nu se consideră fericit are o posibilitate de a interveni și schimba acest lucru.

Fericirea este ceva la care se lucrează

Chiar și pentru cea mai fericită persoană este o provocare să rămână mereu pozitivă și optimistă. Fericirea, ca orice aspect al stării de bine, este ceva la care trebuie lucrat constant. Și indiferent de starea de fericire a cuiva la un moment dat, există modalități pentru a îmbunătăți perspectiva asupra vieții și a da un impuls sănătății mintale și fizice. Mai jos, câteva strategii pe care le puteți încerca.

Păstrați legătura. Potrivit celui mai îndelungat studiu despre fericire condus până acum, The Harvard Study on Adult Development, condus de Dr. Robert Waldinger, există o legătură puternică între fericire și relațiile apropiate cu membri ai familiei și prieteni. „Conexiunile personale creează o stimulare emoțională care automat crește buna dispoziție, în timp ce izolarea duce la o atrofiere a acesteia”, spune dr. Waldinger.

Donați-vă timpul. Voluntariatul conferă un sentiment de împlinire, dă un sens vieții și îmbunătățește starea de spirit. Un studiu publicat în 2016 în revista medicală BMJ Open a arătat că acest efect se manifestă mai puternic în rândul adulților de peste 70 de ani.

Faceți cât mai des acte de generozitate. Alegeți o zi anume și faceți tot feluri de acte de generozitate pe care în mod normal nu le-ați face. „Acest lucru poate necesita o planificare considerabilă în avans”, spune Tyler J. VanderWeele, director la Human Flourishing Program  de la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard. „Dar planificarea în sine și intenția deliberată de a face bine celorlalți pot avea, de asemenea, efecte importante asupra propriei stări de bine.”

Descoperiți copilul din voi. Revizitați activitățile care v-au adus bucurie în copilărie sau adolescență. Ce v-a făcut fericiți când erați mici? Reluați acele hobbyuri, jocuri, sporturi sau alte interese din acea perioadă a vieții.

Investiți în experiențe. O modalitate prin care banii pot cumpăra fericirea este prin intermediul experiențelor pe care ne ajută să le procurăm. Nu trebuie să fie aventuri grandioase. O cină într-un restaurant etnic descoperind o nouă bucătărie, un matineu la teatru sau cinema, vizitarea unei expoziții – iată câteva dintre experienţele pe care ni le putem permite din când în când. Potrivit mai multor studii, atunci când cheltuim pe experiențe avem satisfacții pe termen mai lung, deoarece ele creează amintiri plăcute. În comparație, achiziționarea de obiecte materiale oferă adesea doar fericire temporară.

Petreceți mai mult timp în preajma oamenilor fericiți. Fericirea poate fi contagioasă. Există un studiu care a arătat că fericirea se poate propaga prin intermediul relațiilor sociale. Sentimentul de optimism al cuiva poate antrena o reacție în lanț – cei aflați în jurul acestei persoane devin mai fericiți, răspândind la rândul lor o stare de fericire în cercul lor social și așa mai departe. Tristețea, pe de altă parte, nu se răspândește la fel de puternic ca fericirea, potrivit aceluiași studiu.

Mai multă verdeață. Un studiu publicat online în mai 2021 în EPJ Data Science a analizat spațiile verzi urbane și efectul acestora asupra cetățenilor din 90 de orașe din întreaga lume. S-a constatat că fericirea oamenilor este corelată cu cantitatea de spațiu verde urban din zona lor, cum ar fi parcuri, grădini, malurile apelor, indiferent de starea economică a țării. Crearea propriului spațiu verde poate avea un efect similar. Alte cercetări au arătat că grădinăritul îmbunătățește bunăstarea emoțională în același mod în care o fac activități precum o plimbare cu bicicleta sau mersul pe jos.

Ieșiți din rutină. Ne simțim mai fericiți atunci când avem mai multă varietate în rutina noastră zilnică, potrivit unui studiu publicat online pe 18 mai 2020, în revista Nature Neuroscience. Chiar și cele mai mici schimbări pot avea un impact mare. Studiul a arătat că modificarea rutinei obișnuite – încercarea unui nou program de exerciții la fiecare două săptămâni, ascultarea de podcasturi în unele zile și muzică în alte zile sau pur și simplu mersul pe un alt drum la cumpărături – ne poate „condimenta” viața.

Arătați gratitudine. Acordați-vă câteva minute pentru a vă gândi (și eventual pune pe hârtie) lucrurile pentru care sunteți recunoscător. Ar putea fi ceva pe care îl considerăm adesea ca fiind de la sine înţeles – un acoperiș deasupra capului, o familie care te susține – sau ceva mai simplu, ca de exemplu un compliment sincer, o carte bună, vremea prielnică sau o masă delicioasă.