Pfizer-BioNTech este primul vaccin împotriva COVID-19 autorizat pentru acest grup de vârstă.

Vaccinul anti-COVID-19 produs Pfizer-BioNTech poate fi administrat începând de la vârsta de 12 ani a anunțat astăzi Santé Canada. Această autorizare, prima de gen, intră în vigoare imediat. Până acum, vaccinul putea fi făcut începând de la vârsta de 16 ani.

Decizia finală aparține însă provinciilor. Fiecare provincie va decide dacă va proceda la administrarea vaccinului pentru acest grup de vârstă și când.

În Quebec, ministrul Sănătății, Christian Dubé, a declarat că aprobarea din partea federalului este „o veste bună” și că se așteaptă și recomandarea Comitetului provincial privind imunizarea.

În Statele Unite, autoritățile sanitare preconizează o aprobare similară ce va fi făcută publică săptămâna viitoare.

Decizia Santé Canada se bazează pe un studiu clinic efectuat în SUA care a inclus peste 2,200 de participanți cu vârsta între 12 și 15 ani. A fost utilizată aceeași schemă ca pentru adulți, cu două doze și aceleași cantități.

După administrarea celei de-a doua doze, cercetătorii au constatat o eficacitate de 100% a vaccinului. 18 cazuri de COVID-19 au fost diagnosticate în grupul de control și niciunul în grupul vaccinat. În plus, nivelul de anticorpi măsurat la cei vaccinați a fost comparabil cu cel observat la adulții tineri.  

CITIȚI ȘI:

Riscul formării de cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca există, însă este foarte redus