Sylvain Caron nu va participa la protest, însă promite că rasismul nu va fi tolerat în cadrul poliției montrealeze (SPVM).

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, 5 iunie, pentru a adresa problema rasismului în rândul membrilor poliției din Montreal, Sylvain Caron, șeful SPVM, a declarat că dacă este invitat, va participa la marșul de protest organizat astăzi la Montreal pentru a denunța rasismul şi violența poliției.

La scurt timp, Caron a primit o invitație din partea Nous sommes la ligue des noirs nouvelle génération, unul din grupurile organizatoare ale manifestației, pe care a și confirmat-o.

Prezența sa anunțată a fost însă imediat contestată în rândul organizatorilor, astfel că la scurt timp invitația a fost retrasă. Mai multe voci s-au ridicat pentru a spune că participarea lui Sylvain Caron ar fi deturnat atenția publicului de la mesajul protestului și că atâta timp cât nu există dreptate pentru victimele brutalității poliției, o astfel de invitație este prematură.

Șeful SPVM a declarat că este „puțin dezamăgit” de această schimbare, dar că înțelege decizia de a i se retrage invitația.

Un protest similar desfășurat weekendul trecut la Montreal a reunit peste 10.000 de participanți. Revolta provocată de uciderea americanului de culoare George Floyd de către polițistul alb Derek Chauvin, în complicitate cu alți trei polițiști ai orașului Minneapolis, a declanșat demonstrații antirasiste și împotriva violenței poliției în numeroase țări, inclusiv în Canada la Toronto, Ottawa, Vancouver sau Montreal.

Sylvain Caron a declarat că peste o lună, în data de 8 iulie, va anunța o nouă politică a SPVM, cu reguli mai stricte, privind oprirea indivizilor pe stradă pentru identificare. Această nouă politică vine ca răspuns la un raport publicat în octombrie 2019 care a relevat că membrii comunităților de culoare, ai minorității arabe și ai populațiilor indigene au între patru și cinci ori mai multe șanse să fie interpelați de polițiștii SPVM, comparativ cu persoanele albe.

Raportul (Les interpellations policières à la lumière des identités racisées des personnes interpellées) a fost solicitat în septembrie 2017, sub administrația Coderre. El a fost întocmit de trei cercetători independenți, mandatați de Primărie să analizeze arestările făcute de poliția din Montreal timp de patru ani, între 2014 și 2017. Raportul evidențiază existența unei „discriminări sistemice” în cadrul forței de poliție din Montreal.

Cu câteva zile în urmă, primărița Montrealului, Valérie Plante, a promis că administrația sa va lua măsuri pentru a identifica și corecta această discriminare și pentru a spori încrederea populației în poliție. Printre măsurile menționate se numără formări vizând conștientizarea aspectelor care țin de profilarea rasială și discriminarea sistemică în rândul SPVM, pe care polițiștii vor trebui să le urmeze, precum și echiparea „în curând” a ofițerilor de primă linie cu camere video corporale (body cams), fără însă a menționa un calendar precis pentru implementarea lor. Reamintim că administrația Plante a respins anul trecut ideea ca polițiștii să aibă asupra lor camere video.

CITIȚI ȘI:

Polițiștii din Montreal vor fi echipați în curând cu camere video
Medicul șef al orașului Ottawa: Rasismul este o problemă de sănătate publică