Mai mult de jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani spun că ceea ce le lipsește cel mai mult în timpul izolării sunt prietenii.

Statistic, copiii reprezintă populația cu cel mai scăzut risc privind coronavirusul, însă ei sunt în mod special vulnerabili efectelor pe care izolarea cauzată de pandemie le provoacă.

Nevoiți să nu mai meargă la școală și să stea acasă, încercând să învețe online și îngrijorați pentru sănătatea biologică și financiară a părinților lor, în ultimele două luni copiii au fost mai puțin protejați decât ne-am putea închipui.

Un nou sondaj realizat de Institutul Angus Reid s-a aplecat asupra gândurilor, așteptărilor și preocupărilor copiilor canadieni între 10 și 17 ani în aceste vremuri fără precedent.

Cuvântul care a revenit cel mai des pentru a descrie felul în care aceștia se simt este „plictiseala” (71%). Un segment semnificativ (41%) dintre copiii intervievați afirmă totuși că se simt „normal”. Copiii mai mari (16-17) ani sunt de două ori mai predispuși decât cei mai mici (10-15 ani) să spună că resimt „furie” față de situația actuală.

În ceea ce privește școala la distanță, majoritatea (75%) spun că reușesc să țină pasul, dar se simt nemotivați (60%) și nu îi atrage această formă de învățare (57%). Nu este deci de mirare că una dintre cele mai mari îngrijorări exprimate de copii este faptul că lipsesc de la școală. Trei din zece (29%) identifică acest lucru ca fiind cea mai mare îngrijorare a lor, procentul crescând în rândul adolescenților de 16-17 ani. O altă frică majoră este cea că părinții sau alți membri ai familiei se vor îmbolnăvi.

Un pic mai mult de jumătate (54%) dintre copii, indiferent de vârstă, spun că ceea ce le lipsește cel mai mult din cauza izolării sunt prietenii; 16% afirmă că simt lipsa activităților extracurriculare, precum practicarea unui sport sau activarea în cadrul unui cerc (club).

Întrebați cum petrec acest timp de izolare, majoritatea spun că se uită la filme, TV/flux de conținut online (88%) sau că se joacă jocuri video (74%).

Adolescenții mai mari (16-17 ani) sunt mai înclinați să-și petreacă timpul rămânând în contact cu prietenii și colegii lor via text sau vorbit la telefon (76%) și prin intermediul rețelelor de socializare (75%).

Întrebați ce părere au despre o reîncepere a școlii în cursul lunii viitoare, 36% dintre copii au spus că așteaptă cu nerăbdare acest lucru, față de 26% care au afirmat contrariul. Aproape unul din patru (38%) sunt „OK” cu această perspectivă.

Reamintim că astăzi, 11 mai, școlile și-au redeschis porțile în Quebec, însă numai cele de nivel primar și numai cele din afara regiunii Montrealului. Quebecul este prima provincie canadiană care a făcut acest lucru în urma izbucnirii pandemiei COVID-19. Bibliotecile, sălile de sport și cantinele din cadrul școlilor rămân închise. Prezența nu este obligatorie, iar unele comisii școlare au indicat faptul că majoritatea părinților își țin deocamdată copiii acasă.

În zona Montrealului, școlile vor rămâne închise până cel puțin pe 25 mai.

CITIȚI ȘI:

Sondaj | Sprijin masiv în rândul populației pentru interzicerea armelor de asalt de tip militar