Guvernul provincial a decis să amâne redeschiderea școlilor din zona Montrealului până în septembrie. Decizia se aplică în cele 82 de municipalități care alcătuiesc regiunea metropolitană Montreal, inclusiv Laval și Rive-Sud. Reluarea activităților școlare la nivel primar a fost inițial prevăzută pentru 19 mai, amânată pentru 25 mai, pentru ca acum să fie împinsă până în septembrie.

Grădinițele nu vor fi redeschise înainte de 1 iunie, exceptând cele destinate copiilor lucrătorilor considerați esențiali.

Școlile secundare, CEGEP-urile și universitățile din Quebec erau deja planificate pentru o redeschidere la toamnă.

În ceea ce privește redeschiderea magazinelor care nu se află în centre comerciale și cele care se află în interiorul acestora dar au un acces direct din exterior, prevăzută pentru 25 mai, decizia amânării nu a fost încă luată.

Bilanțul COVID-19 în Quebec

● 3,351 decese, cu 131 mai multe față de bilanțul zilei precedente
● 40,724 cazuri – dintre care 793 cazuri noi
● 1,834 de persoane sunt spitalizate (-42), dintre care 190 la terapie intensivă (-4)
● 10.470 persoane însănătoșite

Montreal, epicentrul pandemiei din Quebec

Conform celor mai recente statistici, la Montreal se află peste jumătate (50,6%) din totalul cazurilor COVID-19 confirmate în Quebec. În cifre absolute, arondismentul Montréal-Nord numără cele mai multe cazuri, urmat de Ahuntsic-Cartierville și Côte-des-Neiges – Notre-Dame-de-Grâce.

Peste 80% din decesele din zona metropolitană au fost raportate în CHSLD-uri, centre de resurse intermediare, reședințe private pentru vârstnici, centre de reabilitare sau spitale.

Potrivit Radio-Canada, peste 3,700 de lucrători din domeniul sănătății care locuiesc în Montreal au fost infectați, ceea ce reprezintă 20% din toate cazurile de la Montreal și 10% din toate cazurile din Quebec.

Detașarea celor 1,350 de militari canadieni în centrele de îngrijiri de lungă durată (CHSLD) din Quebec a fost prelungită cu 30 de zile, începând de ieri, 13 mai, a declarat ministrul canadian al Securității Publice, Bill Blair.

CITIȚI ȘI:

INSPQ: Relaxarea măsurilor restrictive la Montreal ar putea duce la o creștere bruscă a deceselor
Quebec: Situația din rezidențele pentru persoane în vârstă – Număr de cazuri și de decese