Vaccinurile COVID-19 disponibile în Canada sunt sigure și eficiente. Acestea sunt aprobate de un comitet format din experți științifici și medici. Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt supuse acelorași standarde de calitate și siguranță ca orice alt vaccin utilizat în Canada.

Canada și Quebec au un sistem de supraveghere a vaccinurilor foarte vast și bine pus la punct.

De ce ar trebui să mă vaccinez?

Vaccinurile anti-COVID-19 aprobate de Santé Canada previn formele severe de boală și riscul de complicații. De asemenea, fac posibilă reducerea spitalizărilor, deceselor și circulației virusului în rândul populației. Scopul vaccinării este revenirea la o viață normală sau aproape normală. De asemenea, vaccinurile împotriva COVID-19 ajută la menținerea sistemului de sănătate în stare bună de funcționare.

Care sunt persoanele la risc?

Persoanele în vârstă au un risc mai mare de a dezvolta complicații și de a muri din cauza COVID-19. Persoanele cu boli cronice, cele care au un contact frecvent cu persoanele infectate sau cele cu imunitate redusă sunt, de asemenea, expuse riscului, dar vârsta rămâne principalul factor de risc.

Unde pot să mă vaccinez?

Vă puteți programa online la un punct de serviciu din apropierea domiciliului dvs. vizitând Quebec.ca/vaccinCOVID. Vaccinarea este gratuită și se efectuează numai prin Programul de imunizare din Quebec. Nu este posibilă obținerea de vaccinuri pe piața privată.

Dacă întâmpinați dificultăți în utilizarea Internetului sau nu există niciun interval de timp disponibil în zona dvs. pentru următoarele săptămâni: Sunați la 1-877-644-4545 și veți primi ajutorul necesar. De asemenea, puteți forma indicativul dvs. regional urmat de numărul 644-4545 pentru a avea acces la serviciul prin telefon.

Una sau două doze?

Studiile arată o mare eficacitate în prevenirea formelor severe de COVID-19 după o singură doză, chiar și la vârstnici. A doua doză este utilă pentru obținerea unei protecții optime. În momentul vaccinării cu prima doză vi se va da o programare 16 săptămâni mai târziu pentru a doua doză. Odată vaccinat, veți primi o dovadă a vaccinării.

Persoanele care au avut deja COVID-19 au nevoie de o singură doză de vaccin. Infecția declanșează răspunsul sistemului imunitar la fel ca o primă doză de vaccin. Doza de vaccin la o persoană care a avut COVID-19 servește, prin urmare, ca efect de rapel, la fel ca a doua doză de vaccin în cazul unei persoane care nu a fost niciodată infectată. De reținut însă că nu este periculos să primiți ambele doze de vaccin dacă ați avut deja boala.

Pot renunța la distanțarea fizică și la purtarea unei măști după vaccinare?

Vaccinul COVID-19 ia cel puțin 14 zile pentru a fi eficient. Va fi nevoie de câteva luni pentru a proteja o parte suficient de mare a populației prin vaccinare. Prin urmare, distanța fizică de doi metri, purtarea unei măști și spălarea frecventă a mâinilor sunt obiceiuri care trebuie menținute. Pe măsură ce populația se va vaccina și răspândirea virusului va fi controlată, măsurile de sănătate publică vor fim actualizate.

Nu am card de asigurare medicală, nu sunt rezident permanent, pot să mă vaccinez?

Da, pentru că este o măsură de sănătate publică care vizează protejarea întregii populații cu domiciliul în Quebec. Formularul pe Internet prevede această situație și puteți bifa pătratul care indică faptul că nu aveți un card de asigurare de sănătate. Va trebui să furnizați data nașterii, numele și prenumele mamei dumneavoastră și, dacă este posibil, detalii de contact pentru a putea fi contactat în momentul celei de-a doua doze. Indiferent de statutul dvs. de imigrare, vă puteți vaccina. Dacă întâmpinați vreo dificultate, nu ezitați să sunați la numărul COVID menționat.

De reținut: vaccinul nu protejează 100% împotriva COVID-19, dar reduce simptomele și evită complicațiile medicale cauzate de virus. Este responsabilitatea noastră, a fiecăruia, să ne protejăm pe noi înșine, familia, comunitatea și locul de muncă!

Acest articol informativ a fost publicat grație colaborării cu organismul ACCÉSSS, în parteneriat cu guvernul provincial. www.accesss.net | 514-287-1106.

CITIȚI ȘI:

Virusul HPV, principala cauză a uneia dintre cele mai periculoase infecții cu transmitere sexuală din lume